Column André Lampe: ‘Laat Piet niet verpieteren…’

Ik las het artikel over Piet van Schendel in deze krant, dat ging over zijn gedwongen vertrek vanaf zijn ligplek aan het Steenwijkerdiep. Piet lag daar al enkele jaren met zijn boot de Disponibel afgemeerd. Ik moet bekennen, mijn hart ging een beetje uit naar deze man.

Schipper Piet gaf geen huilinterview, maar vertelde heel beschaafd over het hoe en waarom van zijn vertrek. Piet vertrok omdat hij gesommeerd werd te vertrekken, maar in gedachten blijft hij hunkeren naar zijn geliefde plekje aan het Steenwijkerdiep, waar het leven goed en praktisch was.

Van de oude stempel

Daar dacht de gemeente dus anders over en heeft van Piet zeg maar een soort van bootvluchteling gemaakt. Ik ken de details van dit ambtelijke besluit niet, maar het zal ongetwijfeld met regelgeving te maken hebben. De kapitein van de Disponibel is nog van de oude stempel. Als het bevel daar ligt dat je moet vertrekken, dan vertrek je. Dat heet respect voor gezag, orde en handhaving. Dit in tegenstelling tot vele andere individuen en organisaties in onze samenleving, die bij alles de kont tegen de krib gooien en dwars tegen alles in gaan.

Mooie bezienswaardigheid

Een belletje naar dat ‘we are here’ was misschien ook nog een optie geweest voor Piet, met de vraag: ‘zeg, hoe doen jullie dat nou?’ Ergens weg moeten en toch gewoon blijven, en niemand die ingrijpt. Maar dat terzijde. Ik leef mee met kapitein Piet die vredig met zijn schip in het Steenwijkerdiep lag en daar niemand tot last was. Ik ben er wel eens langs gefietst en het gaf een mooi plaatje om de Disponibel daar te zien liggen. Horizonvervuiling kan in ieder geval nooit de reden voor zijn gedwongen vertrek zijn geweest. Daar is de Disponibel een te mooie bezienswaardigheid voor.

Petitie

Een omwonende zag het vertrek van Piet en de Disponibel met lede ogen aan en startte een petitie om de schipper en zijn schuit weer terug naar het Steenwijkerdiep te halen. Mooi gebaar. En na het aandoenlijke interview in deze krant, denk ik ook: ‘laat Piet met zijn schip toch lekker in het Steenwijkerdiep afmeren’. De beste man is inwoner van Steenwijk en wil graag terug naar zijn plekkie. Nu we dit jaar de stoomboot met Sinterklaas en Zwarte Piet niet binnen kunnen halen vanwege corona, laten we dan deze Piet met zijn Disponibel weer liefdevol binnenhalen op zijn vertrouwde plekje aan het Steenwijkerdiep.

Coulance

Coulance zou de gemeente in dit geschil sieren. Een eenmalig pardon is een optie, net zoals in bijvoorbeeld de Lili en Howick zaak, daar schreeuwden sympathisanten: ‘ze zijn al thuis’. Piet van Schendel was ook al thuis. Laat Piet niet verpieteren, zou ik zeggen...