Hommage aan krachtige vrouwen in bijzondere beroepen

Steenwijk - Machinist, paddenstoelenverkoper, buschauffeur, incidentenbestrijder: het zijn vaak mannen, maar toch ook steeds vaker vrouwen die in deze beroepen werkzaam zijn. Om vrouwen in van oudsher ‘mannenberoepen’ een gezicht te geven, schreef de Zwolse Erika Schuuring het boek ‘Frappante Vrouwen’.

Ze interviewde hiervoor zestien gedreven vakvrouwen over hun kennis en kunde. „Het laat zien hoe vrouwen krachtig zijn in hun bijzondere beroep”, vertelt ze. „Het zijn vrouwen in de techniek en de ambachtelijke sector of de natuur”. Erika Schuuring stapte op vakkanjers af in de werkplaats, op het land of in de treincabine. Met als resultaat: een reeks intrigerende, persoonlijke en stimulerende verhalen. Ze sprak onder andere brugwachter Mieke de Boer uit Giethoorn, pastor Jolanda Molenaar uit Steenwijk en brandweervrouw Angela Meijerink uit Oldemarkt.

Brandweervrouw

„Vroeger als kind woonde ik vlak bij de kazerne”, vertelt Bevelvoerder Brandweer Angela Meijerink uit Oldemarkt in het boek. „Dan ging de sirene af en kwam iedereen kijken hoe de brandweerlieden naar de kazerne snelden. Brandweervrouw zijn leek mij heel spannend. In 1993 was er een tekort aan personeel. Ik solliciteerde, maar ik mocht er niet bij omdat ik ging trouwen en misschien wel kinderen kreeg. Ik heb mijn man bij de brandweer gedrukt en in 2003 was er weer vraag naar personeel.”

„Als je brandweervrouw wilt worden, is doorzettingsvermogen en goede motivatie belangrijk”, vervolgt ze. „ Ik sta wel mijn mannetje. Ik word iedere twee jaar gekeurd en dat is best pittig. Je moet niet bang zijn. Ook al is de situatie soms moeilijk in te schatten”.

Brug- en sluiswachter

Mieke de Boer is brug- en sluiswachter en woont in Giethoorn. Zij bedient vijf bruggen en één sluis. Dat is de sluis in Kuinre die het Friese water van de Linde en de Tjonger verbindt met Overijssel en Drenthe.

„In Giethoorn kwam ik een brugwachter tegen, die vertelde over zijn werk. Het leek mij eigenlijk wel leuk. Later zag ik hem weer en toen zei hij: ‘we zoeken nog medewerkers. Je moet nu wel snel reageren.” Sluismeester Mieke licht haar werk toe en laat het zien. „Ik moet elk object kennen. Als je op een sluis werkt heb je te maken met hoogteverschil, met de hoge kant en de lage kant. Ik kan niet eerst de sluisdeur openzetten. Ik moet eerst schutten om het waterpeil op niveau te krijgen. Daarna kan ik de boot doorlaten”.

Transgenderpastor

Jolanda Molenaar is transtheoloog en transgenderpastor en woont in Steenwijk. „Je bent eigenlijk op een ongedwongen manier dichtbij. Ik ben er om te luisteren en aanwezig te zijn. Het gevoel geven dat iemand luistert. Als je dominee wilt worden moet je authentiek en zichtbaar zijn. Dat betekent dat lotgenoten mij ook kunnen herkennen als één van hen. Zodat ze hieruit de moed kunnen putten dat het mogelijk is als transgender gelovig te zijn en bij een kerk te horen.”

 

Titel: Frappante Vrouwen - Over vrouwen met fascinerende beroepen

Aantal pagina's: 78 ISBN: 9789464036053.

Bestel het bij Boekscout.nl