Door de ogen van... André Lampe
Door André Lampe

Pensionado

Ik liep hem laatst pardoes tegen het lijf in de supermarkt en wat ik dan direct aan mijzelf merk is dat ik het leuk vind om hem weer even te zien en te spreken. Henk van Lubek, gepensioneerd aannemer c.q. stratenmaker heeft na een werkzaam leven een mooi bedrijf achtergelaten wat nu gerund wordt door zijn schoonzoon en dochter.

Als ik ooit net zoals deze aannemer in de stratenmakersbranche van mijn pensioen mag genieten, dan is Henk een voorbeeld van hoe je dat invult. Van Lubek is easy going en prettig gezelschap om mee te vertoeven. In het verleden ging ik geregeld met Henk en Gerrit Weide naar Heerenveen. Voetbal kijken. Mooie avonden met deze mannen beleefd. Zo vertoefden wij regelmatig na een wedstrijd in het spelershome en in het café een verdieping lager. Machtig gezellig altijd.

Dat Van Lubek prettig heerschap is, bleef ook in het Abe Lenstra Stadion niet ongemerkt. Zo gauw Annie van der Velde, de vrouw van de legendarische ex-voorzitter Riemer van der Velde, de goedgebekte en aimabele Zuidveniger in de smiezen kreeg, liep ze steevast even op hem af voor een gezellig onderonsje. Henk is tevens een gepassioneerd golfer. Dat verwacht je niet van een stratenmaker en dat maakt het nu juist zo leuk.

Van Lubek is door de jaren heen ook regelmatig in Portugal geweest om te golfen en maakt wel vaker roadtrips al dan niet om achttien holes te lopen. Het leven van pensionado Henk is relaxed. Tevens heeft de aannemer van weleer vrienden in Schotland. Daar slaat hij ook regelmatig een balletje mee en naderhand heffen ze uiteraard gezamelijk het glas in de mooie omgeving van de Schotse hooglanden. Ook in Steenwijk zie je hem geregeld zijn natje en droogje halen, op de fiets met een grote donkere zonnebril op het gebruinde hoofd en dat alles zonder stress en met een verrassend heldere en broodnuchtere kijk op de samenleving.

En daarom mag ik hem zo graag. Jaren geleden bij de opening van destijds zijn nieuwe zaak op het industrieterrein nodigde Henk mij spontaan uit, machtig gezellig feestje, mede door de aanwezigheid van zijn braveheart vrienden uit Schotland. Die begonnen na een paar vrolijke borrels op een gegeven moment uit volle borst de Tina Turner klassieker ‘You’re the best, better then all the rest’, te zingen. Henk onderging deze ode gelaten en bescheiden zoals hij altijd is. Maar dat het een beste kerel is, dat staat buiten kijf... Het ga je goed, Henk van Lubek...