Steenwijkerland zet jeukrups klem

Steenwijk De eikenprocessierups vreet niet alleen eikenblaadjes, maar ook veel geld. De strijd tegen deze jeuk bevorderende plaaggeest kostte de gemeente in 2019 ruim een ton. Over dit jaar zijn die kosten praktisch gehalveerd en is het aantal meldingen binnen een jaar gedaald van 400 naar 182.

Hoe, vraag je je wellicht af? Steenwijkerland nam dit jaar een groot aantal voorzorgsmaatregelen zoals de inzet van biologisch bestrijdingsmiddel Xentari en aaltjes op plekken waar de meeste overlast werd verwacht.

Steenwijkerland heeft het afgelopen jaar 2500 eiken bij scholen, ziekenhuizen en andere drukbezochte plaatsen preventief behandeld met de eerder genoemde middelen. Daarnaast werd ook een rupsenzuiger ingezet bij 1600 eiken. Rupsennesten op ruime afstand van woningen of hoog in de bomen zijn niet verwijderd omdat deze geen directe overlast veroorzaken. Dat scheelde de gemeente ook weer in de portemonnee.

Op herhaling

Volgens de gemeente was er dit jaar dankzij de inzet van Xentari nauwelijks overlast van de jeukrups. Toch is de plaag niet definitief de kop ingedrukt. Voor 2021 wordt er ook weer een fikse plaagdruk verwacht. Daarom gaan de preventieve maatregelen ook voor 2021 op herhaling.

De afgelopen jaren was er een stevige toename van het aantal eikenprocessierupsen in Steenwijkerland. Deze rupsen hebben brandharen die bij mensen en dieren klachten veroorzaken, die variëren van jeuk tot ernstige allergische reacties.