‘Weerzinwekkend geweld’ in centrum Steenwijk. Zevental hoort celstraffen tegen zich eisen

Zwolle / Steenwijk – Zeven mannen uit Steenwijk hoorden donderdag forse celstraffen tegen zich eisen voor het bewusteloos schoppen van een man op straat. Door tegen het hoofd te trappen, namen ze het risico dat het slachtoffer kwam te overlijden, aldus het Openbaar Ministerie.

Pas in het ziekenhuis kwam het slachtoffer weer bij. In de nacht van zaterdag op zondag 26 mei 2019 werd hij tegen 04.45 uur bewusteloos geslagen op de Oostwijkstraat in het centrum van Steenwijk. Terwijl hij op straat lag, trapte een groep jongeren op hem in. Het slachtoffer werd daarbij vermoedelijk meerdere keren tegen het hoofd geraakt. Een plas bloed op straat getuigde van het incident.

‘Misselijkmakend’

Het ‘misselijkmakende geweld’, zoals de officier van justitie het noemt, wordt donderdag in de rechtszaal getoond. De zeven verdachten komen uit Steenwijk, Witte Paarden, Wolvega en Capelle aan den IJssel. Een destijds 18-jarige verdachte herkent zichzelf op het scherm en wijst aan wie hij is. De jongen met witte capuchon trapt zeker vijf keer tegen het weerloze slachtoffer. „Maar ik heb bewust niet tegen zijn hoofd geschopt”, zegt hij. Andere verdachten zeggen iets soortgelijks. Maar hij was stomdronken, dus hoe wist hij dat hij niet het hoofd zou raken, vroeg een van de rechters. „Ik was er toch zelf bij”, reageert hij.

Ook te zien is hoe drie jongedames al die tijd pogen om de mannen van het slachtoffer weg te houden. Uiteindelijk lukt dat. De zeven verdachten kunnen allemaal moeilijk verklaren waarom ze tot dit buitensporige geweld zijn gekomen. En waarom lieten ze het slachtoffer op straat achter? Eén van de verdachten hierover: ,,Ik heb nog aan een meisje gevraagd de ambulance te bellen. Daarna ben ik naar huis gegaan”.

Jaar revalidatie

De zeven mannen zijn twintigers. Ze hebben spijt, maar willen niets zeggen over hun rollen in het geweld. Ze hebben kennelijk niet zo veel spijt dat ze volledige openheid van zaken geven, concludeert de Reclassering.

Het slachtoffer werkte een jaar lang aan zijn revalidatie. In die periode leerde hij vooral wat hij niet meer kan. Nu zit hij in de Ziektewet en verblijft vooral in huis. Het hersenletsel hakte erin: in gesprekken onthoudt hij moeilijk wat de ander zegt. „Ook komt hij moeilijk uit zijn woorden”, zegt zijn raadsvrouw. Het slachtoffer vordert ruim 63.000 euro schade.

Risico van overlijden

De officier van justitie noemt het geweld buitensporig en weerzinwekkend. Door tegen het hoofd te trappen hebben ze het risico aanvaard dat het slachtoffer zou kunnen overlijden. Een verdachte had al een fors strafblad op zijn naam. Hij krijgt met 15 maanden cel waarvan 5 maanden voorwaardelijk de zwaarste eis. De meeste anderen hoorden 9 maanden cel waarvan 4 maanden voorwaardelijk tegen zich eisen.

De raadslieden hamerden op het feit dat dit in alles lijkt op openlijke geweldpleging, maar niet op een poging tot doodslag. Dat moet beduidend lagere straffen opleveren. Het vonnis volgt op 12 november.