Geen Sintintochten in Steenwijkerland dit jaar, maar wel een Sinterklaasjournaal

Steenwijk - Steenwijkerland krijgt zijn eigen Sinterklaasjournaal. Een programma dat dagelijks wordt uitgezonden van 7 tot en met 14 november. De centrale vraag hierin is: komt Sinterklaas dit jaar überhaupt aan in Steenwijkerland, en zoja, waar dan?

Nu de ‘normale’ jaarlijkse intocht aan het Steenwijkerdiep niet door kan gaan vanwege corona, doen veel geruchten de ronde: betekent dat nu dat de kinderen in Steenwijkerland dit jaar geen cadeautjes krijgen? Heeft het zin dat ze hun schoen zetten? Burgemeester Rob Bats heeft inmiddels laten weten dat hij zijn uiterste best doet om de Goedheiligman op een of andere manier toch te kunnen verwelkomen. Maar of dat gaat lukken? Waar kan de sint coronaproof aanleggen met de boot?

Dat komt allemaal aan bod in dit Sinterklaasjournaal, waarin Jannes Mulder, als ‘die hard’ Sinterklaas-fan, in heel Steenwijkerland op zoek gaat naar plekken waar de sint mogelijk toch zou kunnen afmeren. Hij praat met mensen in de hele gemeente, maar wordt op hetzelfde moment ook dwarsgezeten door door een zogeheten ‘betweter’, die de plannen om Sinterklaas in Steenwijkerland te laten aankomen op allerlei manier probeert te dwarsbomen…

Er is een Sinterklaascommissie bij Steenwijk Vestingstad geformeerd en daarin heeft Han Evers geopperd een Sinterklaasjournaal te maken. Het idee is vervolgens verder uitgewerkt door Jannes Mulder (die elk jaar als speaker Sinterklaas verwelkomt aan het Steenwijkerdiep), Han Evers en Jaap de Vries, Jannes’ kompaan uit het oudejaarscabaret.

Klein stadsentertainment

Het Sinterklaasjournaal is een onderdeel van een groter pakket geworden, waarin tevens een grote kleurplaatactie, trekking van kassabonnen, bingo en klein stadsentertainment zijn opgenomen. „Dit om toch de binnenstad en de detailhandel op de been te houden in de vreselijk belangrijke Sinterklaasperiode voor de winkels”, aldus Han Evers.

Opnamen binnenkort van start

„In een eerder stadium hadden we ook nog bedacht om Sinterklaasvoorstellingen voor kleinere groepen kinderen, in verschillende ‘shifts’, te organiseren in De Meenthe”, vertelt Jannes. Na de strengere maatregelen bleek dat echter niet mogelijk. „Toen ontstond het idee voor een dagelijks Sinterklaasjournaal, dat leuk is voor zowel kinderen als hun ouders”. Hij zocht contact met onderwijzer Jaap de Vries, en de twee schreven een script. De opnamen op diverse plekken in heel Steenwijkerland, verzorgd door BAS Media, gaan binnenkort van start, zodat 7 november om 17.00 uur de eerste uitzending te zien kan zijn via de SLOS en de site van Steenwijk Vestingstad.

Ook na 14 november staan er nog een aantal uitzendingen gepland. De actuele informatie hierover is dan te vinden op www.steenwijkvestingstad.nl