Waardevolle schenking van Willem Aberson aan Hildo Kropmuseum

Steenwijk - Het Hildo Kropmuseum in Steenwijk krijgt nog met enige regelmaat schenkingen uit het hele land. „Ook in coronatijd zijn ons diverse zaken van de hand van Krop geschonken”, zegt Arie van Andel van het Steenwijker museum. „Je kunt daarbij denken aan kleine schetsen op papier tot tonnen zware stenen beelden. Die schenkingen hebben we toch echt te danken aan onze landelijke bekendheid.”

Zo kwam er een waardevolle schenking van Willem Aberson uit Pijnacker. „Een zestal Nieuwjaarsgroeten met houtsneden van het echtpaar Krop, alsmede bedankkaarten voor ontvangen felicitaties. Mooi dat zoveel gulle gevers aan ons museum denken.”

Verzetsstrijders

In de zomerperiode kreeg het museum een email van de kleinzoon van verzetsstrijder Elmar Berkovich, over een gedenkpenning die hij in zijn bezit heeft. „Het gaat om een herinnering die Krop destijds heeft gemaakt aan verzetsstrijders Gerrit van der Veen en Frans Duwaer. Zijn grootvader die destijds lid was van de illegale P.B.C., Persoonsbewijs Centrale.’ Omstreeks Pasen 1944 ging het mis. Gerrit van der Veen werd opgepakt. Ondanks de waarschuwingen uit zijn omgeving bleef Frans Duwaer in Amsterdam. Hij wilde de zaak niet in de steek laten.

Begin juni werd hij aangehouden bij een simpele persoonsbewijscontrole. Binnen zestig uur na zijn aanhouding was zijn vonnis al bekend. Gerrit van der Veen en Frans Duwaer werden samen met vijf anderen op 10 juni 1944 in de duinen bij Overveen gefusilleerd. „Deze door Hildo Krop in 1944 ontworpen penning is gemaakt, ter herdenking van deze twee grote verzetshelden. De in gebakken aarde uitgevoerde herdenkingspenning is waarschijnlijk uitgereikt aan leden van de P.B.C. met het verzoek om toch vooral door te gaan met het illegale werk en de fakkel brandend te houden.”

Het Hildo Kropmuseum had deze penning niet in haar bezit, en had er ook geen afbeelding van. „Wel wisten we van het bestaan van de penning, althans van het ontwerp. De originele mallen zijn namelijk in de collectie van het museum aanwezig, zowel in gips als in gietijzer.” Aan de voorzijde van de penning staan twee mannen met een vaandel en de tekst: ‘In memoriam G.J. v.d. Veen en FR. Duwaer’. Aan de andere zijde: een uit de grond stekende arm met in de vuist een brandende fakkel en de tekst: ‘10 juni 1944, houdt de fakkel brandende.’

Banketbakkerszoon

Beeldhouwer Hildo Krop werd in 1884 in Steenwijk geboren als zoon van een banketbakker. Later genoot hij bekendheid als stadsbeeldhouwer van Amsterdam. Deze titel kreeg hij in 1956. In de openbare ruimte in de hoofdstad zijn alleen al ruim vierhonderd werken van zijn hand te zien. Krop had handen als kolenschoppen, maar kon ook tot in de finesses puntgaaf hakken. Zodat hij op aansprekende wijze details het levenslicht kon laten zien. De Gaudi van Amsterdam stierf in zijn harnas in 1970.

In 1906 zette hij zijn eerste schreden op het pad van de kunst. Zijn carrière kwam in 1913 in een stroomversnelling, dankzij een prestigieuze opdracht voor Het Scheepvaarthuis aan de Amsterdamse Prins Hendrikkade. In 1916 kreeg hij een parttime baan bij de gemeente Amsterdam, waarvoor hij veertig jaar werkzaam was. Daarnaast voerde Krop ook in eigen atelier opdrachten uit voor particulieren en produceerde hij ook veel vrij werk. In het rijke leven van Krop ging het om veel meer dan beeldhouwen, getuige de symboliek in zijn werken. Zo zijn er bij het Scheepvaarthuis de verwijzingen naar de maritieme historie, de zee en bekroning van de toren boven de hoofdingang met de loden beeltenis van zeegod Neptunus. Op bruggen en gevels bracht Krop fabelachtige dieren en mythologische figuren aan, en ook personificaties van handel en wetenschap. Ook zijn er tal van losse sculpturen in de openbare ruimte.

Openingstijden

Ook in coronatijd is het Hildo Kropmuseum in villa Rams Woerthe geopend voor publiek, maar dat gaat wel met inachtneming van de regels van het RIVM. De openingstijden zijn op woensdag, donderdag, zaterdag en zondag, van 11.00 tot 16.00 uur. Er is wel sprake van een aantal beperkingen. „Zo moeten we weten wie er komt. En we willen ook weten hoe laat men denkt te komen.” Er is ook een ‘gezondheidscheck’. „En er mag maar een beperkt aantal mensen in het museum aanwezig zijn.” Aanmelden kan via email van de Vereniging Hendrick de Keyser: museumhuizen@hendrickdekeyser.nl. Dat onder vermelding van Hildo Krop Museum Steenwijk en hoeveel mensen er komen. „Er geldt een maximum van zes.” Een ticket kan online worden gekocht, en het museum is gratis te bezoeken met een museumkaart.