Door de ogen van... André Lampe
Door André Lampe

De Baron en Vlugge Japie

Ik heb het lokale Sinterklaasjournaal bekeken waarin Jannes Mulder en Jaap de Vries de hoofdrollen vervulden, en verrek als het niet waar is, ik werd teruggeworpen in de tijd. Het was net of ik naar een aflevering van Bassie en Adriaan zat te kijken.

Mulder en De Vries acteerden dan wel niet als de clown en de acrobaat, nee, Jannes leek in de rol van de Baron te zijn gekropen en Jaap acteerde als een soort van Vlugge Japie. Helaas waren B5 en B100 niet van de partij in de zoektocht naar een aanlegplaats voor de stoomboot van Sinterklaas in Steenwijkerland. Doet verder niets af aan het feit dat de ‘2 j’s’ gepassioneerd op zoek gingen naar een geschikte haven in deze bijzondere coronatijd. De schipper van de Disponibel, Piet van Schendel, zal gedacht hebben: nou Jannes als je dan toch op zoek bent naar aanlegplaatsen, kijk voor mij ook maar even naar een mooie locatie!

En met het oog op de toekomst waar de gemeente Steenwijkerland op vijf sterren toerisme gaat inzetten, verwacht ik zelfs dat Koning Willem Alexander ook nog even contact zoekt met Jannes, en in alle ernst vraagt: ‘Zeg meneer Mulder, weet u misschien nog een prachtig plekje waar ik mijn nieuwe speedboot kan afmeren. Het gepeupel fluit ons terug als wij vakantie willen vieren in Griekenland, en als dat corona gemieter nog lang gaat aanhouden, ligt die splinternieuwe boot daar maar wat doelloos te dobberen. En zoek voor mijn moeder met haar Groene Draeck ook alvast maar een aanlegplaats in dat toekomstige vijf sterren oord. Een vakantie in stijl, daar is mijn moeder wel voor te porren.’

Aanleggen op een vlakte tussen dorpen is trouwens ook een optie voor een veilige ontvangst van de goedheiligman, mijn collega Bert Nicola zal denken, als die onnozele "Jannes de Koa" dan maar niet de strekdam bij de Blauwe Hand ontdekt als mogelijke aanlegplaats voor die boot uit Spanje. Collega Bert resideert elke zomer wekelijks naar eigen zeggen, aan het mooiste geheime stukje paradijs op aarde, de strekdam is hem heilig. Eenmaal ontdekt door het volk zal het zomers gedaan zijn met de rust aan deze pleisterplaats.

Ach, de Baron en Vlugge Japie kunnen zoeken wat ze willen, maar diep in hun hart weten ze ook wel dat de mooiste plek om Sinterklaas te onthalen natuurlijk in Steenwijk aan de kop van het Steenwijkerdiep is. Dat zoiets dit jaar niet kan is sneu en jammer, tradities zijn er om in ere gehouden te worden. Dat corona maakt meer kapot dan ons lief is...