CDA: 'Zet museumplan Steenwijk niet in de koelkast'

Steenwijk - CDA wil doorpakken bij het samenvoegen van het Stadsmuseum, het Hildo Krop Museum en het Kermis- en Circusmuseum in Steenwijk op een locatie.

Afgelopen zomer liet het college weten een aantal grote projecten, zoals dit project, op de lange baan te schuiven omdat de gemeente in financieel zwaar weer zit.

Het CDA spoorde tijdens de politieke markt op dinsdagavond het college en andere raadsfracties aan het museumplan niet in de ijskast te stoppen, betoogde fractielid Clazinus Netjes. ,,Als CDA gaat onze voorkeurslocatie naar de zuidwand van de Markt.” Volgens Netjes bevinden zich daar voldoende panden, deels al in het bezit van de gemeente, om er een groot museum van te maken.

Het college geeft zelf de voorkeur aan een dubbellocatie: de zuidwand van de Markt én de Spijkervetstallen. Netjes en zijn fractie zien liever dat laatstgenoemde in oude staat hersteld wordt en opengesteld als een op zichzelf staande bezienswaardigheid. Het stallencomplex werd begin vorige eeuw gebouwd in opdracht van koopman Hendrik Spijkervet, die hier ook een herenhuis liet optrekken.

Als je het doet, moet je het goed doen, legt Netjes de voorkeur voor één locatie uit. ,,We hebben 1,3 miljoen euro beschikbaar voor het samenvoegen van de musea. Dat is eigenlijk te weinig om alle panden voldoende op te knappen. En we gaan niet voor een mager zesje.”

De andere raadsfracties vonden dat het CDA zijn vragen maar eerst schriftelijk aan het college moest stellen. Netjes zegde toe dit te doen.

Omgekeerde wereld

Begin deze zomer maakte de gemeente bekend het museumplan voorlopig uit te stellen. Bestuursvoorzitter Wim Heij van het Hildo Krop Museum kon hiervoor weinig begrip opbrengen. Zo liet hij weten in een ingezonden brief. ,,Wij zijn op z’n zachtst gezegd verrast en in het geheel niet blij met dit voornemen.”

Volgens Heij is het de vraag of het plaatsen van grote projecten op een lager pitje wel het juiste antwoord is. ,,Juist nu vraagt de situatie om ambitieuze plannen die worden uitgevoerd. Goud in handen en er niets mee doen? Dat lijkt de omgekeerde wereld!”