Kerstbomen al vroeg in trek in Steenwijkerland: ‘In oktober vroeg iemand er al om’

Steenwijk/Tuk - Kunnen we al bij u terecht voor een kerstboom? Bij diverse tuincentra rinkelde afgelopen maand de telefoon al met die vraag. In deze deprimerende coronatijden waarin bijna niets mag en kan, willen velen al vroeg wat extra vrolijkheid in huis brengen.

Ook bedrijfsleider Ton Stoffers van de Welkoop in Steenwijk merkte dit. ,,In oktober kreeg ik al de eerste vraag binnen om een kerstboom”, vertelt hij. Sindsdien is de vraag alleen maar opgelopen. Tot nu toe heeft hij nee moeten verkopen, want de bomen kwamen deze woensdag pas binnen. ,,Normaal start de verkoop eind november, maar we kijken of we eerder gaan beginnen.” 

De kunstkerstbomen zijn intussen de winkel uitgevlogen. ,,Nee, ze zijn nog niet uitverkocht, maar het gaat wel rap.” Ook verlichting, zoals fairy bells (verlichting in de vorm van een kerstboom), doen het goed.  

Stoffers denkt dat de meeste mensen alvast dit soort inkopen doen zodat ze de spitsuren in de winkels vlak voor kerst kunnen vermijden vanwege corona. ,,Het valt ook op dat mensen wat dieper in de buidel tasten wat betreft hun aankopen. Begrijpelijk, want velen zijn niet op vakantie geweest en het is nog maar de vraag of je tijdens kerst uit eten kunt. Dus besteden ze het aan het gezellig maken van hun woning.” 

Kofferbak

Stoffers heeft zelf ook maar meteen een kunstkerstboom zijn kofferbak ingedrukt. ,,Voordat ze op zijn. Anders krijg ik ruzie met moeder de vrouw”, knipoogt hij. 

Ook bij Groenrijk in Tuk kwamen de bomen woensdag pas aan en dat is niets te vroeg. Ook daar kwam regelmatig de vraag binnen of er al bomen beschikbaar zijn. ,,Mensen zijn er inderdaad wat vroeger mee bezig”, merkt winkelmedewerker Maya. ,,De kunstbomen, ballen, slingers en vooral kerstgroen gingen ook vaker over de toonbank dan gebruikelijk voor de tijd van het jaar. Velen zijn druk bezig om kerststukjes te maken.” 

Of het straks tot een run komt, moet Maya nog zien. ,,Ik zag die verhalen wel in de media voorbij komen. Maar in dit deel van het land zijn mensen toch wat nuchterder aangelegd, denk ik.” 

Jan-Paul Scheltinga van het gelijknamige tuincentrum in Blesdijke kijkt er ook zo tegen aan. ,,Waarom zou je ook een boom eerder in huis halen? Tegen de kerst is ie dan al hartstikke kaal. Mag je er wel twee kopen.”