Creatieve ideeën voor coronaproof viering van feestdagen

Steenwijk - Dickens Kerst is dit jaar geen optie, maar de mensen van Steenwijk Vestingstad zijn druk aan het werk om Sinterklaas en Kerst kleur te geven in het centrum van Steenwijk. „We gaan voor muziek en straatentertainment in decembersfeer. Ook zal Jules Verne niet ontbreken”, zegt Sander Fortunati. Hij is voorzitter van de evenementencommissie van Steenwijk Vestingstad.

Sinterklaas wordt nog drie zaterdagen op rij gevierd. Op zaterdag 21 en 28 november en uiteraard op zaterdag 5 december, de dag waarop de Goedheiligman zijn verjaardag viert. „Uiteraard hebben we daar livemuziek bij. Pieten gaan kunstjes doen, onder meer op stelten. Komende zaterdag is er Pakjes Parade en een week later hebben we de Pepernotenkrakers.” Op zaterdag 5 december staat er iets bijzonders te gebeuren. „Wat dat houden we nog even geheim. Maar uniek is het wel. We hebben door corona ook meer tijd gekregen om over dingen na te denken. En dan ontstaan er best wel creatieve ideeën”, zo ervaart Fortunati.

Kerst in Steenwijk

Op de website van Steenwijk Vestingstad prijkt Kerst in Steenwijk op vrijdag 11 en zaterdag 12 december. „Met de invulling van het programma zijn we nog druk bezig. De kans is ook groot dat we Kerst in Steenwijk een week opschuiven, naar 18 en 19 december. De reden hiervoor is dat we goede hoop hebben dat de horeca zo rond 15 december weer open mag.” Er zijn ook twee koopzondagen, op 29 november en 20 december. Van 27 tot en met 31 december zijn de befaamde Boxing Days. „Verkoop van artikelen met hoge kortingen. Middenstand en horeca zitten in zwaar weer. We moeten vechten voor ons brood. Daarom willen we mensen vragen om ook lokaal te kopen, en ondernemers in eigen stad te steunen en niet alleen online aankopen te doen.”

‘Spektakel voor jongeren’

„Nee in juichstemming ben ik niet”, zegt directeur Han Evers van theater De Meenthe. „Normaal gesproken is de decembermaand goed voor een kwart van de omzet. Nou dat zal nu met ongeveer vijf procent wel ophouden.” Maar Evers wil net als in de zomer kijken naar wat wel mogelijk is. „Want ook ik heb goede hoop dat er vanaf half december enige verruiming komt voor theaters en ook voor de horeca.” Binnen De Meenthe wordt gewerkt aan wat Evers ‘verrassingen’ noemt om toch nog op een leuke manier met elkaar het oude jaar uit te gaan. Hij licht daarbij een tipje van de sluier op. „Zo zitten we eraan te denken om een klein circus naar Steenwijk te halen. Daarover zijn we in gesprek. Ook willen we rond de jaarwisseling iets spectaculairs voor jongeren doen. Die groep heeft het ook heel moeilijk in coronatijd. Dat plan zit al helemaal in mijn hoofd. Ik ga daar nog met burgemeester Rob Bats over in gesprek.”

Stilzitten is geen optie. „De versnellingsbak staat bij ons nu tussen 0 en 1. Maar de 3 is wel binnen handbereik. Met dat circus is enige verruiming van de coronaregels wel handig. Dan kunnen wat meer mensen dan dertig van het circus genieten.” Er moet iets gebeuren. „We kunnen Steenwijkerland niet helemaal zonder iets de Kerst in laten gaan. Als ik ergens een gaatje zie dan spring ik erin.”

Gevel bioscoop vol kleurplaten

Voordat de Kerstman met zijn arrenslee en rendieren de landing inzet is er eerst nog aandacht voor Sinterklaas. „Ik denk dat we met het Sinterklaasjournaal in deze vorm aardig scoren.” Maar er is meer. „Zoals bekend zijn de ondernemers druk bezig met de kleurplatenactie. Ik heb met de broers Vos van het City Theater afgesproken dat we honderden kleurrijke tekeningen aan de gevel van het pand mogen hangen. Zo ontstaat er een prachtig mozaïek.”

Harry Aalderink, voorzitter van Steenwijk Vestingstad, roemt de creativiteit. „En daarbij de goede samenwerking met Han Evers en Jannes Mulder. Er wordt de laatste hand gelegd aan de opnamen voor het Sinterklaasjournaal. De Sint- en Kerstactie is mooi opgezet, met deze keer nog wat grotere prijzen.” En als Sinterklaas weg is dan is er elke zondag in december onlinebingo. „Verder de kleurplatenactie, een mooi ontwerp van Marlon Boersma. Het kost een paar centen, maar zo kunnen we wat extra’s voor de mensen doen...”