Hondenspeeltuin in Oldemarkt krijgt vorm

Oldemarkt - Bij een hondenuitlaatveld in Oldemarkt zijn een aantal mensen in de weer met meetlint, pen en papier. De werkgroep ‘Hondenspeeltuin Oldemarkt’ is bijeen gekomen om een plattegrond uit te werken.

Initiatiefneemster Frouwkje Zijlstra nam eind februari dit jaar contact op met de gemeente omdat ze de twee huidige niet omheinde ‘honden uitlaatvelden’ in het dorp niet geschikt vindt.

Huidige uitlaatvelden niet geschikt

„Honden hebben sociale interactie nodig met soortgenoten en het liefst met honden van diverse rassen en leeftijden, zo hou je ze sociaal. De huidige honden uitlaatvelden zijn hier niet geschikt voor”, legt ze uit. „Deze zijn niet omheind en grenzen aan de openbare weg, de kans op ongelukken is dan ook groot. Dit is ook de reden dat er maar weinig van deze veldjes gebruikt gemaakt wordt. Daarnaast geldt er op de uitlaatvelden geen opruimplicht. Kan je je misschien wel een voorstelling van maken dat het niet zo fris is als een stel honden daar gaan ravotten”.

‘We staan er open voor’

De gemeente liet Frouwkje Zijlstra weten open te staan voor het idee van een hondenspeeltuin, met het advies contact op te nemen met het plaatselijk belang om aansluiting te vinden. „Gelukkig kreeg ik een positieve respons van Yvo Booisma, de secretaris van Plaatselijk Belang Oldemarkt”, vertel ze. „Yvo is zelf hondenbezitter, dat praat dus al gelijk een stuk makkelijker. Van Yvo moest ik nog een aantal dorpelingen zien te porren om een werkgroep op te richten”.

Enthousiast

Dat bleek niet zo moeilijk, want in het dorp zijn voldoende hondenbezitters en over een omheind stukje grond voor de honden werd in het dorp al vaker gepraat door hondenbezitters. Adriaan van de Haar, Janny Bosscher en Wim Touw waren gelijk enthousiast.

Wim Touw liet weten de gemeente ook al eens gevraagd te hebben naar de mogelijkheden om een uitlaatveldje te omheinen. Toen waren de kosten van de omheining een probleem, maar het tij lijkt nu gekeerd. Eind september kwamen gemeente, Plaatselijk Belang Oldemarkt en de initiatiefnemers bij elkaar om de plannen te bespreken.

Mogelijk een pilot

„De gemeente toonde zich zeer positief”, vertelt Adriaan van de Haar. „Het hondenspeelveld in Oldemarkt zou dan wellicht als pilot kunnen dienen voor gelijksoortige hondenspeeltuinen in de rest van de gemeente. Daar zijn we natuurlijk best trots op. Zo zetten we Oldemarkt ook eens mooi op de kaart in Steenwijkerland”.

Wanneer de speeltuin voor viervoeters precies gerealiseerd gaat worden is niet duidelijk, in mei was al duidelijk dat het financieel gezien in 2020 niet meer zou gaan lukken.

Plattegrond met inrichtingsvoorstel naar de gemeente

Frouwkje: „Tijdens het overleg in september is volgend jaar genoemd, uiteraard moet er nog gekeken worden naar de financiering. Maar eerst gaat de plattegrond met een inrichtingsvoorstel naar de gemeente. Er zit in ieder geval schot in de zaak. De werkgroep ziet het helemaal zitten.”