Door de ogen van... André Lampe
Door André Lampe

Buurman Willem

Vanaf maart zitten we al in de corona-ellende,en inherent aan dit feit is dat we allemaal meer thuis zijn dan in normale tijden. Bij mooi weer zit ik vaak buiten en de hele buurt komt voorbij wandelen of fietsen.

Ik hoef maar even op poleposition te zitten op mijn balkon, dan weet ik dat het niet lang zal duren of dat markante hoofd van mijn overbuurman Willem van Buiten verschijnt ten tonele.

Willem woont alleen en moet zijn verhalen ook wel eens kwijt en schijnbaar ben ik de aangewezen buurman met wie hij dit graag wil delen. Van Buiten werkt al sinds mensenheugenis bij de NoordWestGroep, voorheen in de binnendienst, maar na rijp beraad met zichzelf zal Willem gedacht hebben: ‘ik doe mijn achternaam geen eer aan’, en zo verkaste hij richting de buitendienst.

In zijn vrije tijd heeft Van Buiten één grote passie: hardrock muziek, met als favoriete band Motorhead. Willem praat graag over zijn passie voor deze band. De liefde voor muziek is enigszins begrijpelijk want hardrocker Van Buiten komt uit een muzikaal gezin. Zijn oudste broer Piet is welbekend in onze regio als gitarist. Zijn op veel te jonge leeftijd overleden broer Peter was ook gitarist, een hele goede zelfs, eentje uit de buitencategorie. Willem is trouwens zelf ook een begenadigd gitaarspeler maar dan wel op de luchtgitaar, wat hij trouwens met verve doet. De luchtgitarist nodigde mij laatst eens uit in zijn rockpaleis en mijn mond viel op van verbazing. Buurman Willem woont in een echte hardrock mancave!

Bij binnenkomst stond muziek van de band Slayer aan en Willem zag dat het niet echt mijn genre was, mede gevoed door mijn opmerking ‘buurman, mijn trommelvliezen kunnen dit niet aan!’ Willem had de oplossing en gooide een coveralbum van Motorhead in de ether. Door de kamer galmde Heroes van David Bowie covered by Motorhead. Prachtig. Willem op de luchtgitaar en ik zong op mijn allerhardst mee... ‘We could be heroes, just for one day...’

Heldhaftig en moedig is Willem zeer zeker. Wat voor de meeste mensen vanzelfsprekend is in het dagelijks leven, daar moet Van Buiten net even een stapje extra zetten om zelfstandig te kunnen leven en wonen. Maar met een beetje hulp en aansturing van broer Piet gaat dat heel goed. Hardrocker Willem woont al jaren op zichzelf, kan zich goed redden, doet geen vlieg kwaad en is een authentieke en goudeerlijke buurman, die ondanks het feit dat hij altijd zwarte kleding draagt op zijn eigen manier kleur geeft aan onze buurt.