GroenLinks roept tijdens Dag tegen Geweld tegen Vrouwen op tot blijvend aandacht voor meisjes en vrouwen die te maken hebben met geweld

Steenwijkerland - Jaarlijks is op 25 november de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Een dag uitgeroepen door de Verenigde Naties. Ronald van Vlijmen en Aletta Makken van GroenLinks roepen op aandacht te hebben voor meisjes en vrouwen in Steenwijkerland die te maken hebben met geweld of daarmee te maken hebben gehad.

Geweld tegen meisjes en vrouwen is breder dan alleen huiselijk geweld of partnergeweld. Het gaat ook om stalking, intimidatie en psychisch geweld. „In het afgelopen jaar zijn er 14 vrouwen uit onze gemeente naar een veilige plek gegaan buiten de gemeente. Dit vanwege het geweld wat ze werd aangedaan. Vreselijk”, vertelt Aletta Makken. „Dit zijn alleen nog maar de gevallen die gemeld zijn. Kun je nagaan hoeveel andere meisjes en vrouwen nog geweld ondervinden in onze eigen gemeente!”

Blijvend aandacht

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De campagne wordt wereldwijd gecoördineerd door UN Women, de VN organisatie voor vrouwenrechten.

GroenLinks vindt dat er blijvend aandacht moet zijn tegen deze vorm van geweld en roept dan ook op om alert te zijn en misstanden te melden. Dat kan de vrouw zelf zijn, maar ook familie, kennissen of anderen kunnen melding maken. Melden kan bij Veilig Thuis en in noodsituaties kan altijd de politie gebeld worden. Makken: „Want alleen door te melden kunnen wij dit probleem aan.”