Blokzijl vreest toename verkeerschaos door meer toeristen

Blokzijl Steenwijkerland investeert in het toerisme en de spreiding van bezoekers in het gebied. Op zich niets mis mee, maar in Blokzijl houden ze hun hart vast. Het Zuiderzeestadje kampt momenteel al met een enorme verkeersdruk in het centrum.

De smalle straatjes zijn meer dan eens het decor geweest voor chaotische taferelen, opstoppingen en drukte. Vooral in de Brouwerstraat, Kuinderstraat, Zuiderstraat en op de Bierkade was het meer dan eens bal. 

Voorzitter Pieter Muller van Plaatselijk Belang Blokzijl vreest dat het met het oplopende toerisme de situatie er niet beter op wordt. ,,Meer verkeer is momenteel ongepast. In het verleden is er meer dan eens aan een oplossing gewerkt, maar die is er tot nu toe niet gekomen. Stapel daarom niet een nieuw probleem op een al bestaande”, riep hij de gemeenteraad op tijdens de raadsvergadering van dinsdagavond.  

Emmy Elgersma (D66) wees er op dat er in het verleden meerdere oplossingen zijn aangereikt. Ze wou graag weten of er iets uberhaupt heeft gewerkt. Volgens Muller is er echter nooit een volwaardige oplossing aangereikt. 

Ook werd Muller gevraagd of hij wellicht zelf nog een andere oplossing zag naast de aanleg van een al veelbesproken en lang gekoesterde rondweg. Volgens de voorzitter maakte het hem niet uit wat er maar kwam, als het maar werkte. ,,Als we het eens kunnen worden over een rondweg, dan doen we dat.”  

Sluipverkeer

Het afgelopen jaar werd Blokzijl geplaagd door veel sluipverkeer. In Vollenhove werd gewerkt aan de provinciale weg en vele automobilisten zochten daarom een weg door Blokzijl. Aan de andere kant werd er in juli een verkeersverbod voor zwaar verkeer in gesteld.  

Wethouder Marcel Scheringa denkt op korte termijn iets te kunnen betekenen voor de problematiek in Blokzijl. ,,Een rondweg is een duur project. Die houden we op het netvlies. Zodra er (financiële, red.) ruimte is, gaan we daar serieus naar kijken."