Dit jaar geen Wereldlichtjesdag bijeenkomst in Steenwijkerland

Steenwijk - Op de tweede zondag van december (13 december 2020) zal er in Steenwijk geen Wereldlichtjesdag bijeenkomst zijn. In plaats daarvan is er een livestream vanuit Apeldoorn die gevolgd kan worden via www.uitvaartmetbeeld.nl/wereldlichtjesdag. Vanuit haar centrale rol biedt deze stad aan om Wereldlichtjesdag vanuit huis mee te beleven.

Sinds 1997 wordt ieder jaar op de 2e zondag in december Wereldlichtjesdag gehouden. Wereldwijd komen mensen bij elkaar om overleden kinderen te herdenken en steken zij om 19.00 uur een kaarsje aan. Door de verschillende tijdzones in de wereld ontstaat hierdoor een golf van licht, zodat de wereld een beetje lichter wordt voor de mensen die hun kind hebben verloren en daarbij mogen beseffen dat zij niet alleen zijn met hun verdriet.

Wereldlichtjesdag en corona

Dit jaar zou op zondag 13 december de bijeenkomst op de gemeentelijke begraafplaats aan de Meppelerweg voor de 9e keer hebben plaatsgevonden. De werkgroep Wereldlichtjesdag Steenwijkerland kiest ervoor om dit jaar, in navolging van de laatste richtlijnen van het RIVM en de regering, geen bijeenkomst te organiseren met publiek. In plaats daarvan sluit ze aan bij het initiatief van de landelijke herdenking in Apeldoorn. De organisatie vindt het jammer dat de bijeenkomst niet door kan gaan, ook gezien de behoefte die het in onze gemeente vervult, maar hoopt dat het geboden alternatief toch een gevoel van samenzijn en warmte geeft.