Gemeente vreest bezwijken muur Welkooppand: 'onmiddellijke actie was nodig vanwege acuut gevaar'

Steenwijk - De gemeente heeft opdracht gegeven om het Steenwijkerdiep, langs het voormalig Welkooppand aan de Tukseweg, af te sluiten met hekken voor al het verkeer.

Uit recent onderzoek naar de constructieve veiligheid van het Welkooppand is gebleken dat een van de muren van het pand los is komen te staan, zo brengt de gemeente naar buiten. „Daardoor bestaat er een risico dat de muur bezwijkt en delen van de muur tot op de weg kunnen komen”. Eigenaar Wopke Klaver verbaast zich over het persbericht van de gemeente.

Hekken

De gemeente heeft hekken laten plaatsen om daarmee de weg af te sluiten. „Deze hekken blijven in ieder geval staan tot nader en gedetailleerd onderzoek is verricht naar de constructieve veiligheid van het Welkooppand”, aldus de gemeente.

De eigenaar, Klaver Vastgoed, is door de gemeente gesommeerd actie te ondernemen om de directe omgeving van het pand veilig te stellen, laat de gemeente weten in een persbericht. Volgens de gemeente heeft de eigenaar laten weten dit risico niet te zien en daarom geen actie te ondernemen.

‘Geen rapport ontvangen’

Wopke Klaver van Klaver Vastgoed laat in een reactie weten dat de gemeente hem niet duidelijk heeft kunnen uitleggen wat er precies aan de hand was. „Een ambtenaar belde mij met een onsamenhangend verhaal over dat er een constructeur bij het pand zou zijn geweest met een bepaalde mening. Ik heb vervolgens gevraagd om nadere informatie'.

Spoedeisende bestuursdwang

‘We hebben Klaver telefonisch spoedeisende bestuursdwang aangezegd’, vertelt Gerben Klaren, teamleider Toezicht en Handhaving bij de gemeente Steenwijkerland. ‘Onmiddellijke actie was namelijk nodig. Wij hebben de boel afgezet in het algemeen belang. Die hekken moesten direct geplaatst worden zodat niemand gevaar loopt’.

Middelste stuk van het dak en de verdiepingsvloer zijn ingestort

Het pand is al langere tijd in verval, maar nu zowel het middelste stuk van het dak als de verdiepingsvloer zijn ingestort en als gevolg daarvan de balken zijn doorgezakt, kwam er een muur los. Met alle gevaren van dien. ‘Als de wind verkeerd staat, kan die muur op de weg vallen. We hebben Klaver nu voor de keus gesteld: hij mag de muur stutten of naar binnen laten drukken, waardoor het acute gevaar verdwijnt en de hekken weg kunnen. Pakt hij dat niet zelf op, dan doen wij het en zijn de kosten voor hem. Het zou verstandig zijn als hij hiervoor zelf een aannemer in de arm neemt’.

'Hopelijk maken de foto's indruk'

Klaren hoopt dat de rapportage van de constructeur die Klaver dinsdag heeft ontvangen, met foto’s van hoe er er nu uitziet, zoveel indruk op de pandeigenaar maken dat hij zijn mening bijstelt en zelf actie onderneemt. ‘Niemand heeft er belang bij als er iets ernstigs gebeurt. Maar mocht dat gebeuren, dan is hij aansprakelijk’.

De gemeente heeft niet alleen een constructeur naar het pand laten kijken, maar ook een onafhankelijk adviesbureau in de arm genomen. Dit rapport verschijnt op een later moment.