Zeven zienswijzen leveren geen aanpassingen op voor zonnepark Willemsoord

Willemsoord - De komst van het zonnepark aan de Ronde Blesse in Willemsoord valt niet bij iedereen in goede aarde. Meerdere omwonenden hebben bezwaren aangetekend.

Het plan kon in totaal rekenen op zeven zienswijzen, maar op een enkele overgenomen suggestie na kan het plan gewoon doorgaan, vindt de gemeente Steenwijkerland.  

Eind mei berichtte deze krant over de plannen voor een 19 hectare grote zonneweide (30, als je het extra geplande groen ook meerekent) bij Willemsoord. Het initiatief komt uit de koker van agrariër Jeroen Deddens uit het Drentse Nieuw-Weerdinge, die ook grond heeft langs de Ronde Blesse.  

Om de pijn voor bewoners te verzachten, heeft hij flink wat compensatiemaatregelen in petto: een wandel- en fietspad naar Peperga, een bos van anderhalf hectare aan de noordzijde van het zonnepark en verder veel omringend groen. Bovendien krijgt Willemsoord de beschikking over ongeveer twee hectare van het zonneveld, waarbij de verkoop van de energie ten goede komt van het dorp.  

Schadelijk voor koeien

Ondanks deze toezeggingen, klommen een aantal omwonenden toch in de pen. Aantasting van het landschap, angst voor brand in de transformatoren, de vrees dat de panelen het geluid van het verkeer op de A32 weerkaatst en gebrek aan draagvlak waren de meest gehoorde argumenten. 

Door de komst van het park zou Willemsoord bovendien de kans om op de lijst met Unesco erfgoed mislopen, voerden twee bezwaarmakers aan. Een ander kaartte mogelijke straling aan die schadelijk zou zijn voor koeien. 

Hedera

De enige zienswijze die werd overgenomen, was die van lokale energiecorporatie Duurzaam Willemsoord. Die stelde voor om het park te omringen met hekwerk vol Hedera in plaats van hulst.  Hedera groeit snel (50 tot 100 centimeter per jaar) waardoor de zonneweide snel uit het zicht verdwijnt. De gemeente vond dit een uitstekende suggestie en laat deze inplanten aan de zijden van het zonnepark die grenzen aan de omliggende woningen.