Scala maakt dansfilm met als thema De Notenkraker

Steenwijk - Spanning achter de coulissen, het decor is prachtig uitgelicht. Jonge dansers staan in prachtige kostuums op het toneel, de muziek begint en… de zaal is leeg. Het was een vreemd gezicht, in theater De Meenthe.

Al jaren komen leerlingen van Scala Centrum voor de Kunsten hier voor hun wekelijkse danslessen. Iedere twee jaar geven alle leerlingen van Lindy Kaper en Claudia Damman een grote dansvoorstelling in een echt theater. Maar dit jaar liep alles anders. De geplande zomervoorstelling werd door de maatregelen rondom corona uitgesteld. Gemikt werd op een winterse voorstelling rond kerst, maar nu ook daarbij geen groot publiek welkom is maakt Scala iets heel bijzonders: Een heuse dansfilm.

Kerstsfeer

Thema van de film is hét kerstballet bij uitstek: De Notenkraker, met muziek van de beroemde componist Tsjaikovski. En dus hulde theater De Meenthe zich in kerstsferen. Op vrijdag 27 november werd in Meppel gefilmd, zaterdag de 28e in Steenwijk. Met 27 dansgroepen van diverse leeftijden en niveaus was het een flinke klus voor beide dansdocentes, die gelukkig werden geholpen door enkele ervaren leerlingen en hulpouders.

Thuis meegenieten

Demi Tanalepy van Digital Art Factory, zelf ook docent en danser, legde alle scénes vast. De leerlingen en hun dierbaren kijken reikhalzend uit naar het afgemonteerde eindresultaat dat ergens in de donkere dagen voor kerst zal uitkomen. Naast de volledige dansfilm verschijnen ook fragmenten uit de voorstelling in de speciale kerstconcerten die Scala opneemt voor verzorg- en verpleeghuizen zodat iedereen kan meegenieten van de warme winterse sferen. Niet vanuit het pluche dit jaar, maar gewoon thuis, onder een dekentje.

Meer informatie over Scala’s kerstmis in coronatijd is te vinden op ontdekscala.nl