Cel geëist voor hypotheekfraude en hennepkwekerijen: stel reed rond in een Porsche, had een speedboot en bewoonde een dure boerderij

Zwolle / Giethoorn – Tegen een 45-jarige man is donderdag anderhalf jaar cel waarvan een halfjaar voorwaardelijk geëist. Het Openbaar Ministerie houdt hem verantwoordelijk voor wietkwekerijen in Giethoorn en Nijensleek, fraude en het witwassen van tonnen euro's.

Verdachte N. wordt gezien als de hoofdverdachte in een strafzaak met zeven verdachten. In dit onderzoek werden in 2015 hennepkwekerijen in Nijensleek en Giethoorn ontdekt. N. bewoonde destijds met zijn vrouw de kapitale boerderij in Giethoorn. Het pand in Drenthe stond op zijn naam. Toch wist hij van beide kwekerijen niets af, zei zijn advocaat donderdag.

Lening in Letland

En al het geld dat hij uitgaf dan? Het Openbaar Ministerie berekende dat het stel 380.000 euro meer in contanten uitgaf dan dat er aan legale inkomsten binnenkwamen. Geld dat het OM de man af wil pakken. Dat geld kwam van een lening uit Letland, meende N. Erg geloofwaardig vond de officier van justitie het allemaal niet. In het onderzoek kwam ook nog de hypotheekakte van de woning in Nijensleek boven water. De man was volgens zijn papieren stratenmaker maar die loonstroken bleken vals, zo ontdekte ABN Amro in juli 2012. Een hypotheekaanvraag van N. ketste daarom af maar zijn hypotheekadviseur uit Ermelo wist later dat jaar wel een hypotheek los te krijgen via de ING. Maar ook die aanvraag was gebaseerd op vervalste documenten, aldus het Openbaar Ministerie. N. heeft alles ontkend.

Porsche Cayenne en hennepplanten

De levenswijze van N. en zijn vrouw viel onder meer een tipgever uit Giethoorn op. Het stel reed rond in een Porsche Cayenne, had een speedboot en bewoonde dus een dure boerderij. In het onderzoek werd onder meer met een warmtecamera het huis in Nijensleek in de gaten gehouden. Dat was het pand dat hij met de hypotheek van de ING bekostigde, maar hij ging er niet zelf wonen.

In een schuur naast de woning werden uiteindelijk meer dan 1300 hennepplanten gevonden. Zowel in Giethoorn als in de Drentse boerderij zou al eerder geoogst zijn, aldus het OM. N. was de hoofdverdachte, maar zijn vrouw speelde slechts een bijrol. Tegen haar werd alleen 80 uur werkstraf geëist voor haar betrokkenheid bij de kwekerij in Giethoorn.

Beide verdachten waren donderdag niet in de rechtszaal. Ze verblijven in Riga. Advocaat Daniëlle Schaddelee verzocht om vrijspraak. De politie startte het onderzoek na een stortvloed van meldingen van een buurvrouw van N. Meldingen die grotendeels vals bleken, zei de raadsvrouw. ,,Betrokkenheid van N. en S. bij de kwekerijen is niet bewezen."

Dinsdag werd al een celstraf en een werkstraf geëist tegen de financieel adviseurs van N. De uitspraak in alle zaken volgt op 28 december.