Door de ogen van... André Lampe
Door André Lampe

Een laffe daad

Nadat vorig jaar haar auto al eens was besmeurd met groene verf, was het vorige week andermaal raak in Sint Jansklooster. Ook nu was de auto van Jelan Shbila weer het doelwit en dit keer gingen de daders rigoureuzer te werk. De auto van Jelan ging letterlijk in vlammen op.

Een misselijke en laffe daad. Eigenlijk bij toeval heb ik Jelan leren kennen, dit omdat deze spontane en goedlachse jonge vrouw bij mijn vaste kapsalon Siv Hairstyle werkt. Ik kom graag in de kapsalon van de gebroeders Abdella aan de Woldpromenade, omdat het voelt als thuiskomen. Je bent daar meer dan welkom. Ik ben al jaren klant en word altijd zeer hartelijk ontvangen en respectvol behandeld.

Jelan geeft mede kleur aan deze kapperszaak door haar onbevangen werkethiek en de positieve houding waarmee ze haar werk verricht. Ik vind haar een verrijking voor de kapsalon aan de Woldpromenade en ze lijkt zeer op haar plaats tussen de broers Siv en Çan. Jelan heeft mij wel eens geknipt en tijdens een knipbeurt spreken we over van alles en nog wat. Afkomst, de toestand in de wereld, toekomst, familie, maar ook over alledaagse dingen. En elke keer dacht ik na afloop, wat een leuke positieve vrouw is dat toch. Dat ze nu ten prooi is gevallen aan lieden die haar auto in brand hebben gezet, waar ze hard voor gewerkt heeft en die ze voor haar werk nodig heeft, dat raakt mij.

Tot overmaat van ramp vielen ook nog haar kappersspullen en enkele persoonlijke bezittingen ten prooi aan het vuur. Jelan is nu wanhopig en heeft een doneeractie op touw gezet. Ik heb spontaan wat geld gedoneerd, normaal gesproken hoeft niemand te weten als ik ergens geld aan doneer, maar om Jelan te helpen, hoop ik dat goed voorbeeld goed doet volgen. Enkele weken terug schreef ik eens in een column van mijn hand: iemand helpen zal misschien niet de wereld veranderen, maar het verandert wel de wereld van degene die je helpt.

Om die reden hoop ik stilletjes dat er een autohandelaar in de regio is die denkt ‘ik heb ondanks corona toch een goed jaar gehad’ en die misschien nog een redelijke occassion op voorraad heeft. En als een ware barmhartige Samaritaan Jelan de helpende hand wil reiken door haar een autootje te schenken. Hou je taai hoor Jelan, hopelijk kan je deze laffe daad van je afzetten en zie ik je vrolijke koppie weer gauw in de kapsalon...