Door de ogen van... André Lampe
Door André Lampe

Het mooiste meisje van de klas

Allereerst natuurlijk de beste wensen voor iedereen in dit nieuwe jaar. We zullen allemaal doelen en verwachtingen aan dit jaar gesteld hebben, maar gezond zijn en blijven is mij al mooi genoeg in deze bijzondere tijd waarin wij leven.

Niet iedereen kan dat op dit moment zeggen. Zo las ik op facebook het verhaal van Lieke de Boer en dat greep mij toch enigszins aan. Niet dat ik nu door de jaren heen close ben met deze alom bekende Steenwijkse, maar als ik Lieke zie, dan gaan mijn gedachten terug naar mijn jeugd.

We schrijven de brugklas van de Christelijke Mavo midden jaren zeventig waar ik samen met Lieke in één klas belandde. Misschien kent u het televisieprogramma van Jaap Jongbloed ‘Het mooiste meisje van de klas’, en - zonder dat ik andere vrouwelijke klasgenootjes uit dat jaar te kort wil doen - Lieke de Boer was voor mij het mooiste meisje in de brugklas. Ik zag haar zitten na de vakantie in een licht truitje, vrolijk bruin gekleurd koppie (ik gok dat ze toen al haar hele schoolvakantie op Vlieland verbleef en ze had een lieve glimlach.

Ik was voor het eerst in mijn leven op slag verliefd. Ik kon echt hele lesuren naar haar kijken - en buiten het nagelbijten om - vond ik alles aan haar mooi. Annelieke de Boer heet ze vol uit en ze was al wat verder in haar ontwikkeling dan ik. Och, wat was ik bleu. Ik durfde het mooiste meisje van de klas haast niet aan te kijken. Het bleef bij stiekem observeren. Ik weet zelfs nog dat ik buiten schooltijd wel eens door de Harm van Swinderenstraat ben gefietst, waar ze destijds woonde, om een glimp van haar op te vangen. Maar ik durf te wedden dat - mocht ik haar in het vizier hebben gekregen - ik niet op de rem had durven trappen, maar snel was weggefietst.

Mijn schoolresultaten waren niet denderend dat jaar. Ik verkastte naar een andere school. Maar bij de gedachte aan de Christelijke Mavo komt altijd de naam Annelieke de Boer bovendrijven. En dat is de reden dat ik met haar lot ben begaan. Lieke heeft zwaar in de lappenmand gezeten en ik wens haar oprecht veel beterschap toe op weg naar herstel. Het mooiste meisje van de klas moet nu aantonen dat ze ook het taaiste meisje van de klas kan zijn.

Normaal gesproken is Lieke een veelzijdige vrouw met een eigen coachingpraktijk en die ook nog eens prachtig kan zingen. Als ze dat alles na deze zware tijd weer zou kan oppakken, zou dat prachtig zijn. En dat wens ik Lieke de Boer van harte toe. Hou je taai, mooiste meisje van de brugklas...