Steenwijkerland helpt gedupeerden toeslagenaffaire

Steenwijk - In Steenwijkerland zijn 14 gezinnen slachtoffer van de zogenaamde toeslagenaffaire. De gemeente wil hen bijstaan, maar dan moeten deze gezinnen zich wel melden.

Want Vanwege de wet AVG mogen de namen van deze gezinnen namelijk niet rechtstreeks aan de gemeente worden doorgegeven. Zij zijn wel bekend bij de Dienst Toeslagen en zij worden daar herhaaldelijk geattendeerd op het feit dat zij voor vragen of hulp naar de gemeente kunnen gaan.

Gigantische bedragen

De fractie van D66 heeft vragen gesteld over hoe de gemeente deze gedupeerde gezinnen kan helpen en om hoeveel gezinnen het gaat. De toeslagenaffaire is in Nederland een affaire waarbij ongeveer 26.000 ouders onterecht slachtoffer werden van fraudeverdenkingen met de kinderopvangtoeslag en/of slachtoffer werden van een harde fraudeaanpak bij de Belastingdienst. Tienduizenden ouders moesten gigantische bedragen aan kinderopvangtoeslag terugbetalen, met desastreuze gevolgen.

In Steenwijkerland gaat het - voor zover bekend – om 14 gezinnen. De gemeente wil deze gezinnen graag ondersteunen. Ze heeft een contactpersoon / eerste aanspreekpunt aangewezen.

Sociaal werk

“Zodra deze gezinnen dat doen zal de contactpersoon meteen kijken hoe, bij wie en op welke manier deze gezinnen het beste geholpen kunnen worden. Hiervoor zetten we niet alleen onze medewerkers in, maar ook medewerkers van het Sociaal Werk De Kop. Van belang is dat het gaat om medewerkers die een groot inlevingsvermogen hebben, brede kennis hebben van de processen binnen het sociaal domein en ervaring hebben met inwoners in crisissituaties”, aldus een gemeentewoordvoerder.

De gezinnen krijgen hulp op alle mogelijke gebieden: wonen, financiën, gezondheid, werk en dagbesteding en/of problemen in de gezinssituatie.

Actief benaderen

Het kan zijn dat er gezinnen zijn, die zich niet aangemeld hebben. “We doen ons uiterste best om deze gezinnen via alle kanalen, die tot onze beschikking staan, contact met ons op te laten nemen. Hiervoor zetten we ook ons netwerk in en zullen alle kinderopvangdirecteuren actief hun ouders benaderen, waarvan ze weten of het vermoeden hebben dat ze gedupeerden zijn.”