Het water staat Waterwyck niet aan de lippen, mede omdat gemeente deel huur kwijtscheldt

Steenwijk - De Nederlandse Stichting Water- en Zwemveiligheid (NSWZ) heeft een landelijke oproep gedaan aan 800 zwembaden, verenigingen en zwemscholen. Opgeroepen wordt de krachten te bundelen, informatie te delen en als één naar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport te stappen. Het water blijkt veel zwembaden en zwemscholen letterlijk tot aan de lippen te staan, zo blijkt. Hoe zit dat met De Waterwyck?

Vrolijk wordt directeur Onno Kloosterboer niet van de situatie. Daar waar het doorgaans bruist, is het nu stil in het zwembad. „Het is rustig, er gebeurt niks. Het is een hele vreemde gewaarwording”, vertelt hij. „We proberen de tijd zo nuttig mogelijk te besteden. We maken schoon, doen onderhoud. Maar daar ben je op een gegeven moment ook wel klaar mee.”

Huur kwijtgescholden

Het zwembad, net als de aanliggende sporthal en het zwembad in Vollenhove, valt onder Sportservice Steenwijkerland. Ondanks het lastige jaar, staat het water bij de exploitant niet aan de lippen. „We maken gebruik van alle regelingen die er zijn”, vertelt Kloosterboer. „We voldoen aan de eisen, dus we komen overal voor in aanmerking. Bovendien heeft de gemeente een deel van de huur van vorig jaar kwijtgescholden én we krijgen een jaarlijkse exploitatiebijdrage van de gemeente. Het loopt daardoor allemaal vrij redelijk door, maar uiteraard teren we in op het eigen vermogen. Kleine, particuliere zwemscholen krijgen zo’n bijdrage niet. Die hebben het nu echt heel moeilijk.”

Bijna van het gas af

In 2020 zijn er warmtepompen geïnstalleerd. Een forse ingreep, waar de Waterwyck nu vruchten van plukt. „We stookten op gas, en dat waren nogal wat kubieke meters per maand. Gas gebruiken we nu alleen nog als bijverwarming in de winter. Het verbruik is echt met sprongen teruggelopen. De komst van deze warmtepompen komt achteraf gezien extra goed uit.”