Dagboek Tiny Bijl: ‘Digitaal overleggen en vergaderen is inmiddels het nieuwe nu’

Inwoners van Steenwijkerland en regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Deze week Tiny Bijl uit Giethoorn, wethouder en locoburgemeester van de gemeente Steenwijkerland.Steenwijk - Tiny Bijl uit Giethoorn is wethouder en locoburgemeester van de gemeente Steenwijkerland. Voor de Steenwijker Courant blikte ze terug op de afgelopen week.

Woensdag 30 december 2020

We starten de dag met koffie, krant en een lege agenda. Een paar dagen vrij, wel de werktelefoon opgeladen en binnen handbereik. Wat opvalt in de krant is het ziekenhuis in Harderwijk dat op slot gaat en het eindejaarscabaret dat niet door gaat in Steenwijk, allebei coronagerelateerd. Het lijkt mij dat er genoeg inspiratie zou zijn geweest dit jaar voor een eindejaarscabaret. Neem bijvoorbeeld het fenomeen digitaal vergaderen. Het inloggen is op zich al een feest. Vragende blikken, haren die in model worden gedrukt, mensen op de achtergrond, deurbellen die gaan, het is fascinerend om te zien hoe we digitaal vergaderen...

Donderdag 31 december 2020

Vandaag Oudejaarsdag, van een jaar dat we niet gauw zullen vergeten. Het ritueel van de koffie en de krant herhaalt zich. Voor een aantal inwoners in onze gemeente sluit het jaar onverwacht fraai af als de postcodeloterij in hun straat valt. Het is ook wel een spannende dag. Een jaar waarin meer niet doorging dan wel en ook de oudejaarsgebruiken behoorlijk ingeperkt zijn. Carbid schieten mag wel en dat gebeurt dan ook, maar het is toch anders. Het schieten gaat normaal ook gepaard met kijkers en gezelligheid, maar dat zit er dit jaar helaas niet in.

Vrijdag 1 januari 2021

En dan een nieuw jaar. De whatsappjes laten allerlei nieuwjaarswensen, filmpjes, foto’s en andere wetenswaardigheden in ons leven toe. Je kunt je al geen leven zonder mobieltje meer voorstellen. Zo’n nieuwjaarsdag is een rommeldag. Niets hoeft en we doen dan ook weinig. Hoewel het weer niet optimaal is, vaart er toch zo nu en dan een verhuurbootje door de gracht. Een van de weinige uitjes die toch door een enkeling wordt benut. De laatste oliebollen zijn in een mum van tijd verdwenen.

Zaterdag 2 januari 2021

Het gewone leven neemt weer zijn aanvang. Zaterdag is de boodschappendag. Inmiddels is het al gewoon om dit met een mondkapje op te doen. Onze supermarkt heeft een desinfectiesysteem buiten. Het karretje gaat in een soort box waarmee je handen en het karretje gelijktijdig worden ontsmet. Hierna kun je de winkel ingaan. Ook dit is een onderdeel van het nieuwe normaal.

Zondag 3 januari 2021

Zondagen staan in het teken van stukken voor het werk lezen. Het valt nog mee, de agenda is voor de eerste week niet overvol. ’s Middags komen vrienden langs en het is druk met wandelaars en zelfs weer een enkel bootje in de gracht. We ontkomen er ook niet aan om online te bestellen, want de enkele winkel die nog wel open is, verkoopt niet alles natuurlijk.

Maandag 4 januari 2021

De eerste werkdag van dit jaar en dat betekent gewoon “thuiswerken”. Digitaal overleggen en vergaderen is inmiddels het nieuwe nu en dat gaat steeds makkelijker. Het scheelt heel veel reistijd. Dat is het voordeel, maar een mix van thuiswerken en op kantoor heeft mijn grote voorkeur.

De dag begint met een digitale nieuwjaarsbijeenkomst met de gemeentelijke organisatie. Hierna volgen er een aantal digitale overleggen en aan het eind van de middag een zoomoverleg met mijn collega-wethouders. Hierna nog een gesprek met mijn fractievoorzitter. ’s Avonds via de SLOS kijken we thuis naar de nieuwjaarsreceptie van Steenwijkerland, de toespraak, een aantal filmpjes, kortom een nieuwjaarsreceptie passend bij deze tijd.

Dinsdag 5 januari 2021

Op dinsdag starten we om negen uur met college-overleg, opnieuw digitaal. De agenda wordt afgewerkt en op vele zaken praten we bij. Zeker ook een terugblik op oud en nieuw. Het is op zich goed verlopen, maar er is toch een behoorlijke schadepost ontstaan.

’s Middags duik ik in de mail en de agenda. De TV thuis staat inmiddels aan en het kamerdebat over de vaccinatie wordt uitgezonden. Het is wel duidelijk dat de verkiezingen er aan komen en dat dit podium ook wordt gebruikt om campagne te voeren. Het ademt uit dat wij in Nederland het helemaal fout aanpakken en ieder ander het beter doet. De volgende ochtend lees ik in een krantenkop ”Gemopper in EU om trage start vaccinatie”. Hierin wordt een aantal buurlanden benoemd dat op hetzelfde level verkeert.

Woensdag 6 januari

De dag begint met de melding dat de server eruit ligt, een weggevallen verbinding een kabelbreuk, kortom een stapeling van problemen, betekent dat er niet ingelogd kan worden in de werkomgeving. Dit euvel duurt de hele dag. Zo blijkt maar weer dat we wel heel afhankelijk zijn van onze computers.

’s Avonds met verbazing gekeken naar Amerika, waar Trump aanhangers het Capitool bestormen. Zoveel verdeeldheid in het land, dat wordt een hele opgave voor de nieuwe president. 

We zijn voorlopig nog wel beperkt in ons doen en laten, maar het kan alleen maar beter worden in 2021. Ik wens een ieder een goede gezondheid en geluk komend jaar!