Sint Jansklooster brengt superbedrag bijeen voor 3FM Serious Request: ‘het dorp is helemaal ontploft!’

Sint Jansklooster - Sint Jansklooster is een van de drie dorpen in Nederland die mee hebben gedaan aan de Dorpentocht van 3FM Serious Request: The Lifeline 2020. Het Overijsselse dorp heeft zich van zijn beste kant laten zien: er werd meer dan 1800 euro opgehaald voor het goede doel.

„En daarmee zijn we er nog niet; onze actie loopt langer door, dus voor wie nog wil doneren: het kan nog steeds”, vertelt Ronnie Rook, die zijn dorp opgaf en er nog steeds van staat te kijken hoe royaal zijn woonplaats over de brug kwam voor het goede doel. „Er komt sowieso nog 200 euro bij: de opbrengst van de kerstnachtdienstcollecte van de Gereformeerd Vrijgemaakte kerk in Kadoelen”.

3FM dj-teams in lockdown 

In de week voor kerst gingen drie 3FM dj-teams in lockdown vanaf Vliegveld Twente. Zij deden dit voor een goed doel: het Rode Kruis dat medische hulpverleners ontlast en verspreiding van corona tegengaat.

Daarnaast werden er diverse acties op touw gezet en ontstond het idee voor de Rob & Wijnand Dorpentocht. Omdat 3FM-dj's Rob en Wijnand niet de échte Lifeline konden lopen, werd voor een andere aanpak gekozen: een virtuele wandeling. Om geld op te halen kwamen Rob en Wijnand met het idee om trotse dorpelingen de kans te geven hun dorp alsnog één uur lang in de spotlights te zetten. Voor een donatie van minimaal €100 euro wilden zij een virtuele rondleiding door het dorp geven.

Ronnie live in de uitzending

Dat zag Ronnie Rook, lid van de pr-commissie van het Corso Sint Jansklooster, direct zitten. Met het pr-team leverden ze een lijst met leuke feiten over Sint Jansklooster aan. Van info over de molen en het dorpshuis tot Elfstedentochtwinnaar Evert van Benthem, als bekendste oud-inwoner. Woensdagmorgen 23 december kwamen cameraman en chauffeur Bart &Bart naar Sint Jansklooster met een busje met camera. Heel rustig reden zij door het dorp en werden op tal van plekken opnamen gemaakt. ’s Avonds was de uitzending en werd Ronnie verschillende keren in beeld gebracht (door middel van een video-overleg) om vragen te beantwoorden en te reageren of wat er te zien was.

Op een loopband

„Best spannend, want ik had geen idee waar ze het precies over gingen hebben”, vertelt Ronnie. De virtuele wandeling zag er behoorlijk echt uit: in de studio op Vliegveld Twente stond dj Rob Janssen op een loopband, terwijl hij zogenaamd de route door het dorp liep aan de hand van de opnames die die ochtend door de videowagen gemaakt waren.

„Helaas was het heel slecht weer die dag, de regen kwam met bakken uit de lucht”, zegt Ronnie. „Rob speelde daar leuk op in en trok een regenponcho aan, waardoor het net leek of hij écht in de stromende regen liep”.

‘Het leukste straatje van Sint Jansklooster’

Intussen vertelde Rob van alles over het dorp. Zijn wandeling begon in het ‘leukste straatje van Sint Jansklooster’: bij bezoekerscentrum de Wieden. De teller in Sint Jansklooster stond al heel snel op 700 euro, geschonken door inwoners die het een leuk initiatief en een mooi doel vonden, en al snel ‘ontplofte’ het dorp min of meer. „De toezeggingen van particulieren en bedrijven stroomden binnen”.

Tijdens de uitzending mocht Ronnie ook een plaat aanvragen en dat werd heel toepasselijk ‘Hier kom ik weg’ van Daniël Lohues (’Past bij het dorpsgevoel’).

Wie nog wil doneren, dat kan via https://kominactie.npo3fm.nl/actie/3fm-dorpentocht-sint-Jansklooster.

Sinds afgelopen maandag staat de uitzending waarin Sint Jansklooster de hoofdrol speelt op YouTube: