De moordzaak Halil Erol: een reconstructie

Steenwijk – Het onderzoek naar de moord op Halil Erol is nieuw leven ingeblazen, nadat wandelaars eind januari beenderen aantreffen in het natuurgebied de Kiersche Wijde bij Wanneperveen.

DNA-onderzoek toont aan dat de gevonden lichaamsresten afkomstig zijn van de sinds 6 februari 2010 vermiste Erol uit Steenwijk.

Wie is Halil Erol?

Op zaterdagavond 6 februari 2010 verdwijnt Halil Erol uit Steenwijk spoorloos. Erol is een 34-jarige man van Turkse afkomst en woont sinds eind jaren ’90 in Steenwijk. In februari 2010 woont hij alleen in een woning aan de Burgemeester Voetelinkstraat in de wijk Gagels. Zijn ex, van wie hij nog niet zo lang is gescheiden, en twee dochters wonen vlakbij, aan de Troelstrastraat. Erol worstelt enorm met de scheiding. Hij is erg jaloers.

In die tijd is Erol bezig met het opzetten van een eigen bedrijf, gespecialiseerd in camerabeveiliging. Een paar maanden daarvoor werkt hij als elektromonteur bij autobusfabrikant Berkhof in Heerenveen, maar Erol neemt ontslag.

Frappant is dat in dezelfde periode van de vermissing van Erol ook een oud-collega van hem wordt vermist. Deze man wordt enkele maanden later dood aangetroffen in een natuurgebied in de buurt van Groningen. De politie gaat daarbij niet uit van een misdrijf.

Erol is regelmatig aanwezig in de Turkse supermarkt Alanya Market aan de Gasthuisstraat in Steenwijk, waar hij zo nu en dan hand- en spandiensten verricht. Volgens vrienden gedraagt hij zich de laatste tijd anders dan anders. Hij heeft andere contacten dan voorheen en komt niet meer in de moskee in Steenwijk. Ook bij zijn voetbalclub Steenwijker Boys zien ze hem de laatste tijd nauwelijks.

Verdwijning

Op zaterdagavond 6 februari is Halil Erol voor het laatst gezien. Het is de vraag wat Erol eerder die dag deed. De politie meldt dat Erol zijn dochtertje eerst naar Zumbales brengt. Zijn ex wil die middag met de twee kinderen met de trein naar een vriendin die woont in de Koedijkslanden in Meppel. Erol biedt aan ze te brengen. Hij haalt ze op en brengt ze rond 14.00 uur naar Meppel.

Wat Erol daarna doet, is onduidelijk. Volgens signalen van een zendmast is hij die middag in Meppel  gebleven. Wel is bekend dat hij ’s avonds een bezoek brengt aan zijn ex die dan ook weer in Steenwijk is. ‘Is hij via de snelweg naar Steenwijk gereden of binnendoor via Nijeveen? Daar in de omgeving vond op dat moment een Turkse bruiloft plaats. Heeft hij daar contacten gelegd?’, vraagt de toenmalige onderzoeksleider Ton van de Griendt zich af in de Opregte Steenwijker Courant van 8 april 2011.

Zijn ex verklaart dat de vriend van haar vriendin in Meppel, een voormalige Noordwoldiger, haar en haar kinderen thuisbracht. Dit bevestigt haar dochter tegenover de politie. Later op de avond, tussen acht en twaalf uur, zou Erol bij haar thuis zijn geweest aan de Troelstrastraat in Steenwijk. Hij kwam zijn laptop, een Acer Extensa, ophalen die zijn oudste dochter van hem had geleend.

‘Hij zou verteld hebben dat hij nog naar een afspraak moest, maar zei niet met wie en waar’, aldus Van de Griendt. ‘Van dit verhaal hebben we geen bevestiging kunnen krijgen. We gingen eraan twijfelen, omdat tussen zes uur en kwart voor elf ’s avonds er een signaal van Erol is opgevangen door de zendmast bij Nijeveen. Vreemd, omdat Erol zijn telefoons altijd bij zich had.’

Op zondagmiddag 7 februari heeft Erol een wedstrijd met Steenwijker Boys. Erol komt niet opdagen. Een van zijn ploeggenoten belt bij hem thuis aan, maar er wordt niet opengedaan. Op de trap staat zijn voetbaltas.

Op ongeveer hetzelfde moment dat de ongeruste teamgenoot op zondagmiddag 7 februari bij hem aanbelt, wordt er vanuit Megchelen, vlakbij Arnhem, met de telefoon van Erol gebeld naar zijn ex-vrouw in Steenwijk. Zijn ex zegt de telefoon niet te hebben gehoord. ‘Omdat ze dat telefoontje niet heeft opgenomen, kunnen wij niet weten wie er toen heeft gebeld’, vertelt Van de Griend.

Verloop van het onderzoek

Op 18 februari wordt Halil als vermist opgegeven. De politie start pas begin maart met het onderzoek, omdat er daarvoor geen concrete aanwijzingen zijn dat er sprake is van een delict. De laatste telefoongesprekken worden beluisterd, maar leveren niets op. Erol heeft na zijn vermissing geen financiële transacties meer gedaan.

Onverwachts wordt op maandagavond 8 maart rond 22.45 uur Erol’s auto, een zilvergrijze Daewoo Lanos model hatchback, brandend aangetroffen op de Kerklaan in het Groningse Haren. Dit is op de onverharde parkeerplaats tegenover de Hortus (Botanische tuin) van de Universiteit van Groningen. De kentekenplaten (16-HG-TJ) zijn verwijderd. Deze zijn vermoedelijk op een andere auto gemonteerd en worden later in april en mei geregistreerd op de A12, A44 en A15 in de buurt van Rotterdam en Zoetermeer. De politie zet 25 rechercheurs op de zaak. Niemand weet of Erol dan nog in leven is.

Begin april wordt er een informatiebijeenkomst gehouden in De Meenthe. Er blijkt op dat moment weinig schot in het onderzoek te zitten. De dagen daarna wordt het angstvallig stil.

Dinsdag 22 juni 2010 is een cruciale dag in de zaak. Een medewerker van waterschap Reest en Wieden vindt die dag in de Steenwijker Aa bij Eesveen een zandkleurige polyester zak met benen en armen (zonder handen). DNA-onderzoek brengt aan het licht dat de lichaamsdelen toebehoren aan Erol. Vijf maanden na zijn vermissing is er duidelijkheid over zijn lot. Een vermissingszaak verandert in een moordonderzoek.

De politie kan geen verbanden ontdekken tussen het belletje vanuit Megchelen, de uitgebrande auto in Haren, het kenteken dat wordt gespot in de Randstad en de lichaamsdelen van Erol in de Steenwijker Aa. ‘Als het de bedoeling is geweest om de politie op die manier op een dwaalspoor te zetten, is dat tot zover gelukt’, verklaart Van de Griendt in 2011.

Twee weken later, op 5 juli, wordt een indrukwekkende herdenkingstocht in Steenwijk gehouden voor Erol. Medio juli looft het openbaar ministerie 15.000 euro uit voor de gouden tip. De beloning geldt nog steeds.

Aanhoudingen

De 31-jarige Steenwijkse ex van Erol wordt op 25 augustus 2010 aangehouden door de politie. Zij wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op haar ex-man. Ook wordt een 33-jarige man uit Meppel opgepakt. Hij is de vriend, wonend in de Koedijkslanden in Meppel, die de ex van Erol en haar twee kinderen op 6 februari naar huis bracht in Steenwijk. 

De ex van Erol wordt na veertien dagen weer vrijgelaten door het OM. De man wordt na een maand door de raadkamer op vrije voeten gesteld. Reden: te weinig bewijs. In de Opregte Steenwijker Courant van 8 april verklaart Van de Griendt beide aanhoudingen. ‘We zijn echt niet over één nacht ijs gegaan.’

De Meppeler (de voormalige Noordwoldiger) heeft bij zijn aanhouding al een groot delict op zijn kerfstok staan. Hij is in 1998 veroordeeld voor de in 1997 gepleegde moord op Anne-Marie van Loon bij de Spokeplas in Noordwolde. Hij kreeg toen acht jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Van de Griendt vertelt dat het verleden van de man geen enkele rol heeft gespeeld in het onderzoek. ‘Hij komt vooral in beeld omdat hij en niet Erol zijn ex en de kinderen naar Steenwijk terug bracht. Verder viel het ons op dat de Meppeler ineens een Acer-laptop op internet te koop aanbood. Die had mogelijk van Erol geweest kunnen zijn. Maar de Meppeler ontkent dit.’ De laptop van Erol is nog steeds spoorloos. 

In april 2011 maakt de politie bekend dat het tweetal verdachte af is. Het onderzoek levert te weinig grond op voor een strafvervolging. Langzaam verdwijnt het onderzoek naar de dood van Erol naar de achtergrond. Bijna twee jaar ligt de zaak in de luwte.

Opnieuw lichaamsdelen gevonden

De zaak krijgt op 25 januari 2013 onverwachts een nieuwe impuls. Wandelaars vinden beenderen in het natuurgebied de Kiersche Wijde, tussen Wanneperveen en het Meppelerdiep. De lichaamsdelen zijn verpakt (geweest) in een wit judopak. DNA-onderzoek maakt snel duidelijk dat het gaat om stoffelijk overschot van Erol.

Duidelijk is dat het lichaam van Erol na de tweede vondst in Wanneperveen nog steeds niet compleet is. Welke delen van het lichaam nog ontbreken, is niet bekend. De politie sluit niet uit dat in de buurt nog meer lichaamsdelen liggen. De vindplaats wijst erop dat dat de dader(s) bekend zijn in het natuurgebied. De politie heropent de zaak en zet een nieuw team rechercheurs op de zaak.