Toerist stelt zelf Kolonietour samen

Frederiksoord - Ondernemers en instellingen in Frederiksoord en Veenhuizen hebben vrijdag de Kolonietour gelanceerd. De tour is een toeristisch arrangement in de Koloniën van Weldadigheid.

De Belgische en Nederlandse bestuurders die zich inzetten voor plaatsing van de Koloniën van Weldadigheid op de UNESCO Werelderfgoedlijst in 2018 hebben vrijdag als eerste de tour gemaakt.

Kolonietour

De ‘Kolonietour’ is een initiatief van ondernemers en instellingen rond Frederiksoord en Veenhuizen. De organisaties willen de Koloniën van Weldadigheid gezamenlijk promoten als aantrekkelijke toeristische bestemming. Dat doen ze met een arrangement, waarbij de toerist zelf een pakket met excursies, vervoer en overnachtingen kan samenstellen. Voorbeelden van excursies zijn een bezoek aan museum De Koloniehof in Frederiksoord en het Gevangenismuseum Veenhuizen. Het concept wordt uiteindelijk in alle Koloniën uitgerold.

De Stuurgroep Koloniën van Weldadigheid die bestaat uit Belgische en Nederlandse gedeputeerden, burgemeesters en wethouders kwam vrijdag, op uitnodiging van Drents gedeputeerde en voorzitter Rein Munniksma, voor het eerst samen in Drenthe. De bestuurlijke vergadering was het vervolg op de UNESCO samenwerkingsovereenkomst, die vorig zomer door alle partners in de Belgische Merksplas-Kolonie werd ondertekend.

Erfgoed

Onderwerp van gesprek vrijdag was onder meer de voortgang van het onderzoek naar de vijf Koloniën; hoe uitzonderlijk zijn zij op wereldschaal en welke unieke erfgoedwaarden komen in aanmerking voor nominatie? Voorafgaand aan de vergadering brachten de Belgische en Nederlandse gasten een bezoek aan Frederiksoord, Veenhuizen en het Drents Archief in Assen. Tijdens het bezoek vertelde wethouder Hefting van gemeente Beemster hoe de Beemsterpolder in 1999 de UNESCO Werelderfgoedstatus kreeg.