Cel geëist tegen Lelystedeling voor drugslab Onna

Onna - Justitie heeft drieënhalf jaar gevangenisstraf geëist tegen een 47-jarige Lelystedeling. De man werd op 20 november vorig jaar samen met drie Colombianen aangehouden in een boerderijwoning in Onna, waar een cocaïnewasserij was gevestigd.

De vier mannen worden verdacht van het verwerken en bereiden van harddrugs. De politie kwam op 20 november in actie na diverse meldingen van een buurman over verdachte situaties rondom de vakantiewoning.

Mannen zouden op het terrein met grote witte vaten in de weer zijn geweest. Ook meldde de buurman dat hij meermalen een chemische lucht had geroken. In het drugslaboratorium werd cocaïne teruggewonnen uit de vloeistof waarin ze was gesmokkeld. Na dit proces kon de drugs op de markt worden gebracht. In de woning werd ruim twaalf kilo cocaïne aangetroffen.

De Lelystedeling verklaarde dinsdag dat hij niet op de hoogte was dat in de woning cocaïne werd geproduceerd. 'Ik kwam daar alleen mijn bus terughalen en assisteerde bij het uitladen van vloeistoffen.’

De verdachte zou in de veronderstelling zijn geweest dat deze chemische middelen bestemd waren voor illegale parfumindustrie. 'Ik heb daar nog binnen nooit cocaïne gezien.' Zijn raadsman meende dat het bewijs in deze zaak sowieso onrechtmatig is verkregen, omdat de buurman als een soort verlengstuk van de politie zijn gebruikt om stelselmatig te kunnen observeren.

De officier van justitie erkende dat de buurman de boel nauw in de gaten had gehouden. Niet zonder reden. De man was op zijn hoede, omdat de leegstaande woning in Onna eerder ook al het nieuws had gehaald.

Toen bleken ondergrondse container een enorme hoeveelheid hennep te verbergen. De aanklaagster zag genoeg bewijs tegen de Lelystedeling. De vakantiewoning stond op zijn naam, hij werd daar aangetroffen en een medeverdachte verklaarde dat hij degene was die de orders zou hebben uitgedeeld.

De strafzaak tegen de Colombianen werd dinsdag aangehouden, omdat de verdediging stelde dat nog informatie ontbrak in hun dossier. Uitspraak: 26 maart.