'Er ging het nodige mis met hulpverlening Dicky Woodstock'

Steenwijkerwold - Er is het nodige misgegaan tijdens de hulpverlening en communicatie rondom de ingestorte feesttent, vorig jaar augustus, tijdens het Dicky Woodstockfestival. Dat blijkt uit een interne evaluatie van de Veiligheidsregio IJsselland.

Bovendien werd burgemeester Marja van der Tas niet direct op de hoogte gebracht, wat officieel wel moet. Ze moest in Dwarsgracht, waar ze bij de gondelvaart aanwezig was, van een verslaggever horen dat er in Steenwijkerwold groot alarm was geslagen.

Compleet plaatje

De gemeente Steenwijkerland wil nog niet reageren op het rapport van de Veiligheidsregio IJsselland. 'We wachten nog op een rapport van de gemeente Westerveld, die hebben we als collega-gemeente gevraagd, ook onderzoek te doen en het Kenniscentrum Evenementen en Veiligheid komt ook nog met een rapport over het vergunningtraject', vertelt gemeentevoorlichter Marcel de Werd. 'De andere twee rapporten zijn naar verwachting volgende week klaar en worden dan gezamenlijk eerst in het college en dan in de raad besproken. We willen dus eerst het complete plaatje hebben.'

Telefoonlijst niet actueel

Er waren, naar nu blijkt, die bewuste avond problemen met het alarmerings-communicatiesysteem waardoor niet alle hulpverleners die zich anders naar zo'n grote calamiteit moeten spoeden, werden bereikt. Zo was de telefoonlijst niet actueel. Sommige hulpverleners zijn op eigen initiatief naar Steenwijkerwold gegaan. Verder liep de uitwisseling van informatie tussen brandweer, politie en ambulancediensten niet volgens het boekje. Er werd niet voortdurend met elkaar informatie uitgewisseld. De samenwerking tussen de hulpdiensten en de organisatie van het festival ging wel goed. Ook de hulpverlening ter plaatse ging goed.

Het rapport wordt woensdag behandeld in het bestuur van de Veiligheidsregio IJsselland. Op het moment dat de feesttent instortte, waren pakweg 150 mensen in de tent aanwezig. Van de twaalf personen die gewond raakten, was er een zwaargewond.