Confrontatie met verdachte Ehsan M. is nabij

Meppel - Herman en Ria de Kruys hebben zich mentaal voorbereid op een confrontatie met Ehsan M. (22), de man die ervan wordt verdacht mevrouw Jannie de Kruys-Deen (88) in haar appartement in verzorgingshuis ABC te hebben vermoord.

M. staat komende vrijdag voor het eerst voor de rechter. Het gaat om een kortdurende zogenaamde pro forma-zitting. Het is nog maar de vraag of de verdachte daarbij aanwezig is.

De DNA-match waardoor Ehsan M. is aangehouden, bestaat uit zweet dat werd aangetroffen op de tape waarmee de in 2009 vermoorde Jannie de Kruys-Deen was vastgebonden. Volgens justitie is er nog meer, aanvullend bewijs tegen de verdachte. De Meppeler werd in januari van dit jaar aangehouden na een DNA-match. Hij moest wangslijm afstaan na een ander geweldsdelict.

M. ontkent dat hij iets te maken heeft met de moord. Herman de Kruys wijst op het feit dat er een honderd procent DNA-match is. ‘Hij moet dan maar eens verklaren hoe dat zweet daarop gekomen is.’ Herman veronderstelt dat M. van zijn advocaat moet zwijgen.

Hij heeft samen met zijn zus Ria vandaag een ontmoeting met de officier van justitie. Wellicht worden zij dan op de hoogte gebracht van aanvullende informatie die ook vrijdag op de zitting ter sprake komt. Van meet af aan benadrukte de politie dat een zedenmisdrijf niet is uitgesloten. Herman de Kruys wil niet op de hoogte worden gebracht van alle details. ‘Als ze te schokkend zijn, houd ik me zelf misschien wel voor dat ik het beter niet had kunnen weten.’

Ria de Kruys maakt tijdens de zitting gebruik van het spreekrecht. Ze heeft al een uitvoerige brief opgesteld die zij dinsdag aan de officier van justitie voorleest.

Al eerder schreef zij een brief  naar aanleiding van opnames voor Opsporing Verzocht. Deze brief werd niet uitgezonden, maar ze las hem later voor in het lokale tv-programma De Kapstok van RTV Meppel. Elementen daaruit zitten ook in de nieuwe brief, weet Herman de Kruys.