Zoveel mogelijk kabaal maken tijdens Koninginnenacht

Belt-Schutsloot - 'Speciaal voor de Koninginnenacht heb ik dit jaar een oud barrel' gekocht, waar ik op kan crossen', vertelt Steffan Jonas uit Belt-Schutsloot. Hij is samen met Wesley Kok aan het knutselen aan zijn brommer.

Veel jongens uit de dorpen in de regio zijn deze dagen onder de brommer te vinden. De standaard uitlaat wordt er af gehaald en geruild voor een exemplaar zonder demper. Deze 30-april-uitlaat wordt vaak door de jongens zelf gemaakt en lijkt vaak meer op een trechter dan op een uitlaat. Het is de sport om zo veel mogelijk lawaai te produceren met de juiste uitlaat.

In verschillende dorpen in de gemeenten Steenwijkerland en Zwartewaterland is het brommerrijden in de Koninginnenacht al jarenlang een traditie. De gemeente Zwartewaterland en politie hebben diverse regels opgesteld, over tijdstippen, leeftijden, een verklaring en routes. Er wordt actief gecontroleerd op het gebruik van alcohol en/of andere, verdovende middelen.

De gemeente Steenwijkerland is minder streng. Het rijden mag tussen 12.00 uur 's nachts en 5.00 uur in de ochtend en de gewone verkeersregels gelden, met uitzondering van het geluidsvolume. De politie controleert de brommerrijders, die rijden in de dorpen Wanneperveen, Blokzijl, Vollenhove, Sint Jansklooster en Belt-Schutsloot steekproefsgewijs.