Coffeeshop Steenwijk mag deuren openhouden

Steenwijk - Coffeeshop Alien in de Gasthuisstraat in Steenwijk mag haar deuren openhouden. De rechter vindt dat de gedoogverklaring in stand gehouden moet worden, omdat het handhavingsbelid - naar aanleiding van klachten - inmiddels wordt toegepast.

Omwonenden van de Gasthuisstraat in Steenwijk stapten naar de rechter omdat ze de overlast die door coffeeshop Alien zou worden veroorzaakt zat zijn. Ze vonden dat de verkoop van softdrugs vanuit hun straat moest stoppen, omdat de gemeente, ondanks hun klachten, niet zou hebben opgetreden om overlast tegen te gaan.

Volgens de rechter is het van belang dat inmiddels ‘controleurs openbare ruimte’ zijn aangesteld. Bovendien zou de eigenaresse van de coffeeshop zelf ook extra maatregelen hebben genomen ter voorkoming van overlast.

Volgens de bewoners is er sprake van een voortdurende hasjlucht. Daarnaast zeggen de omwonenden last te hebben van rondhangende klanten die rommel op straat gooien en lawaai maken. De gemeente stelde zich op het standpunt dat niet iedere onvolkomenheid op de Gasthuisstraat de coffeeshop kan worden toegerekend. 'Het is een keurige coffeeshop’, aldus de advocaat van de gemeente.