Wereldstel bezoekt emigrant Auke Dijkstra in voormalig Oost-Duitsland

Journalist Henk Vondeling reist momenteel de wereld rond. Hij bezoekt onderweg geëmigreerde oud-Stelling-wervers. Zijn eerste bijdrage is een verhaal uit het voormalige Oost-Duitsland, waar een inwoner van Steggerda zich vestigde.

Vondeling reist met zijn vriendin Kirsten Scheepers de wereld rond. Het ‘Wereldstel’ heeft de eerste stop in Oschatz. Het hele verhaal is te lezen in de papieren editie van de Stellingwerf van woensdag 8 mei, en in de e-paper van deze week.

OSCHATZ - Je moet het maar durven, op je 23e, helemaal alleen naar het voormalige Oost-Duitsland verhuizen en daar de zaak van je vader uitbreiden. Emigrant Auke Dijkstra (nu 45 jaar) deed het en niet zonder succes. ‘In november 1990 kwam ik hier aan’, zegt Dijkstra. ‘Ik weet het nog goed. De grenzen van de voormalige DDR gingen net daarvoor open. Daar moesten wij bij zijn. Mijn vader, Hendrik Dijkstra (nu 76 jaar), was in die tijd de eigenaar van Veilinghuis Het Kompas in Steggerda.'

'Dat liep erg goed. Mijn vader handelde daarvoor al veel in het buitenland. Hij kocht bijvoorbeeld antieke meubels in Engeland en verkocht die dan weer in Nederland, en andersom natuurlijk ook. Hij ging ook vaak naar de DDR waar antieke meubelen erg goed gekocht, maar ook verkocht konden worden. Nadat ik een tijd bij mijn vader in de leer was gegaan, hebben wij besloten uit te breiden naar Oost Duitsland. De in- en export van en naar Duitsland zou veel makkelijker gaan en ook zouden we antieke meubels makkelijker kunnen exporteren naar Tsjechië en Polen. Ik zat namelijk dichtbij de grens. Het enige puntje van aandacht was mijn Duits. Ik sprak en verstond het amper toen ik hier kwam wonen. Dat maakte het extra spannend’, vertelt de ondernemer, terwijl hij zijn bedrijf laat zien.

Klompen

Met een betonnen vloer op de begane grond, valt één ding meteen op; het geluid dat ontstaat als hij zich voortbeweegt. Hij loopt namelijk op klompen. Niet alleen zijn naam laat dus blijken waar Auke oorspronkelijk vandaan komt. ‘Toen ik eenmaal op klompen begon te lopen, wilde ik niet meer anders’,  zegt de Fries in hart en nieren. Na een paar jaar kreeg hij de taal al aardig onder de knie. De zaak liep alsmaar beter.

‘Ik woonde vanaf het begin af aan in Hirschfeld, waar mijn bedrijf nu nog deels gevestigd zit. Dat is hier ongeveer veertig kilometer vandaan. In het begin woonde ik nog op een kamer, maar op een gegeven moment ga je een stukje grond kopen, koop je een woning en wordt je verliefd. Na hier ongeveer vier jaar gewoond te hebben, was het duidelijk dat ik hier niet snel meer zou vertrekken.’ Op dit moment woont de oud inwoner van Steggerda alweer 23 jaar in Oost Duitsland.