Steenwijkerland krijgt in hele gemeente glasvezel

Steenwijk - Heel Steenwijkerland wordt voorzien van glasvezel. Dat heeft de gemeenteraad van Steenwijkerland gisteravond besloten. Het plan om inwoners in het buitengebied van de gemeente 500 euro te laten betalen is van tafel.

Bert Dedden van de fractie BuitenGewoonLeefbaar wilde aanvankelijk een motie indienen om een stokje voor de eigen bijdrage te steken, maar toen bleek dat velen het plan van Dedden steunden, begreep wethouder Peter van der Terp dat hij op zoek moet naar een andere dekking voor dit bedrag. Van der Terp: ‘Dan schieten jullie overigens wel een gat van zo’n 1,6 miljoen euro.’

Over de vraag wat nu precies moet worden verstaan onder het buitengebied bestond bij velen onduidelijkheid. Volgens wethouder Peter van der Terp gaat het om ongeveer 5000 aansluitingen. Piet Postma, regiodirecteur van Ziggo, maakte gebruik van het spreekrecht. Hij becijferde dat het om ongeveer 3800 aansluitingen in het buitengebied gaat. ‘Tachtig procent van Steenwijkerland heeft al snel internet, het gaat nu dus nog om die twintig procent. Eén aansluiting in het buitengebied kost ongeveer drieduizend euro’, aldus Postma.

Voor de uitrol van glasvezel komt een aanbesteding. Bij de aanbesteding is een aantal voorwaarden opgenomen. Zo moeten alle adressen in Steenwijkerland glasvezel kunnen krijgen. Het netwerk moet toegankelijk zijn voor alle aanbieders en aanbieders van maatschappelijke diensten. Er werd aanvankelijk ook gedacht aan een G4 verbinding, maar dit werd toch minder geschikt bevonden. ‘Bij glasvezel heb je een betere verbinding en geen straling’, zo merkte Jacques Wagteveld (CPB) op. In totaal heeft de gemeente zelf een miljoen euro voor een glasvezelnetwerk gereserveerd. Ook de provincie draagt overigens bij in de kosten.