'Eigen weerstation Dicky Woodstock is onvoldoende'

Steenwijkerwold – Weerdeskundige van Meteo Consult Reinout van den Born tipt de organisatoren van het Woodstockfestival in Steenwijkerwold dat meer nodig is dan een eigen weerstation om het weer in de gaten te houden.

In workshops bespreekt Van den Born regelmatig het Woodstockdrama van vorig jaar augustus, waarbij de hoofdtent door een hevige storm instortte en veertien gewonden vielen.

‘Wij hadden vorig jaar de hevige buien allang in het snotje', zegt de weerdeskundige. 'Het was wel een heel bijzondere bui. Maar wanneer de organisatie dezelfde maatregelen had genomen als die ze dit jaar gaan doen, dan was er waarschijnlijk niets gebeurd. Je krijgt dan een uur van te voren een waarschuwing en dan dus even de tijd dingen te regelen'.

Pukkelpop

Nu doen in de praktijk ook niet alle organisaties van festiviteiten iets met de waarschuwingen. Dat bleek in 2011 op het Pukkelpopfestival in het Belgische Hasselt. Het festival startte met hoge temperaturen en veel zon, maar dit weer sloeg in de avond om. Vanaf zes uur ‘s avonds werd het festivalterrein geteisterd door noodweer, waarbij vijf doden vielen en rond 140 gewonden.

Externe deskundigen

Bestuurslid Johan Bergsma van Woodstock kondigde woensdag in de Opregte Steenwijker Courant aan dat er naast het opzetten van een weerstation ook externe deskundigen worden ingeschakeld. En dat laatste stemt meteoroloog Van den Born gerust. ‘Een eigen weerstation is niet voldoende. Het is goed om te weten wat voor weer het is op het festivalterrein. Je kunt dan rekening houden met de warmte of met welke omstandigheden dan ook. Maar je weet niet wat er over een uur op je afkomt. Dan zul je toch weerexperts moeten inschakelen en dat doen ze nu en dat is verstandig.’