Aanvullend onderzoek naar ABC-moord in Meppel

Meppel - Justitie gaat aanvullend onderzoek doen naar verschillende bewijzen in de zaak van de ABC-moord in Meppel. Het gerechtshof in Leeuwarden heeft daarvoor dinsdag opdracht gegeven.

Het hof wil onder meer dat er nog eens goed wordt gekeken naar de tape waarmee de 88-jarige Jannie de Kruijs-Deen werd vastgebonden. De vermoorde vrouw werd op 16 juni 2009 door het personeel van het verzorgingstehuis ABC in Meppel gevonden. De vrouw had tape op haar mond en haar polsen waren samengebonden.

Verdachte Ehsan M. uit Meppel kwam als verdachte in beeld, nadat hij DNA moest afstaan voor een andere veroordeling. Hij kreeg bij de rechtbank tien jaar celstraf voor deze moord.

Volgens de advocaat van M. wordt de tape die is aangetroffen in de woning ten onrechte in verband gebracht met haar cliënt. Zo leverde een vingerafdruk die werd gevonden op een stuk tape een match op met de verdachte. Zijn afdruk stond sinds januari 2012 al in de landelijke database. De match kwam pas een jaar later aan het licht. De advocaat vraagt zich af waarom de database niet eerder een match opleverde.

Sporenonderzoek

Volgens de advocaat ontbreekt er in het dossier ook sporenonderzoek dat in de woning van het slachtoffer is gedaan. Het hof heeft het Openbaar Ministerie om opheldering gevraagd rond dit punt. Het OM moet, mocht dit onderzoek er zijn, het onderzoek toevoegen aan het dossier.