Herbouw De Rechter is van start gegaan

Steenwijk - De herbouw van het rijksmonument De Rechter is van start gegaan. Het betreft in eerste instantie de vloeren van zowel de eerste als de tweede verdieping.

Eigenaar van het voormalige raadhuis en kantongerecht aan de Markt met de zo opvallende 19e eeuwse gepleisterde gevel is vastgoedbedrijf Yeoman Friesland BV in Leeuwarden. Woordvoerder Spiegelaar laat de woordvoering over De Rechter aan de gemeente en aan de exploitanten Henk Smit en Sander Fortunati over.

'Maar duidelijk is dat we allemaal het gebouw zo snel mogelijk weer willen opzetten. Het is nu een rotte kies in het winkelcentrum van Steenwijk. Maar we beseffen dat dit nog een hele krachttoer zal worden. We denken nu nog niet eens aan wanneer de deuren weer open zullen gaan, eerst alle hens aan dek met het herstel van het gebouw. Voor de exploitanten is het heel naar dat de verzekering niet uitbetaalt. De bekende kleine lettertjes in de polis. Een domper voor de jongens die dachten alles goed verzekerd te hebben.'

Eerder dit jaar lag bij de gemeente een ontwerpaanvraag voor de start van de herbouw voor de vloeren. Daartegen zijn geen zienswijzen binnen gekomen, waardoor bouwbedrijf Heldoorn in Zwolle inmiddels is begonnen met de werkzaamheden. Dit is de eerste fase, de dakconstructie en kozijnen komen in de tweede fase aan bod, daarvoor ligt nu een vergunning ter inzage.

Op 27 februari brak brand uit in De Rechter en verwoestte voor een groot deel het grand café. Al snel werden er veiligheidshekken om het perceel van De Rechter gezet en die zullen nog wel enige tijd blijven staan. De totale projectkosten worden geraamd op zo'n 600.000 euro. Hoofdhuurder is bierbrouwer Grolsch, die het weer verhuurde aan de exploitanten Henk Smit en Sander Fortunati.