Vertraging levert drugsverdachte Onna vrijheid op

Onna - Een 44-jarige man uit Colombia, die in november vorig jaar werd aangehouden in een boerderij in Onna waar een cocaïnewasserij was gevestigd, mag zijn proces in vrijheid afwachten.

Dat heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag beslist. De zaak tegen drie medeverdachten is al afgedaan. Die werden veroordeeld tot celstraffen van 30 tot 34 maanden. De zaak tegen de 44-jarige Colombiaan kon nog niet worden afgerond, omdat de resultaten van het onderzoek naar een alternatief scenario nog steeds niet bekend zijn.

De raadsman deed eerder het verzoek om de vluchtgegevens van zijn cliënt uit die periode op te vragen. Hiermee wil de advocaat aantonen dat zijn cliënt nog maar een dag in Nederland was, in plaats van dat hij al lang in het drugslaboratorium aan het werk was, zoals in het geval van de medeverdachten. ‘Mijn client heeft alleen wat testen uitgevoerd op de boerderij in Onna en heeft vervolgens weer het land verlaten’, aldus de advocaat.

Het rechtshulpverzoek om dit te controleren werd met vertraging door het Openbaar Ministerie uitgestuurd met als gevolg dat, nu een half jaar later, de vluchtgegevens van de verdachte nog steeds niet bekend zijn. ‘Dit mag niet ten nadele van u komen’, aldus de rechtbank.

Het verweer dat de verdachte veel korter op de plaats delict is geweest en dat hij een andere rol heeft gehad, valt volgens de rechtbank niet uit te sluiten. ‘Dat zal leiden tot een kortere straf.’ Omdat nog geen zicht is op de resultaten, besliste de rechtbank de voorlopige hechtenis van de verdachte daarom op te heffen. Wanneer de zaak afgedaan kan worden, is onbekend.

Lees ook:
'Strafzaak laatste ‘cocainewasser’ opnieuw uitgesteld'
'Rechtbank heropent zaak drugslab Onna'
'Burgemeester laat 'drugswoning' Onna sluiten'