OM eist forse straffen voor geweld tegen agenten

Steenwijk/Ommen - De officier van justitie heeft vandaag voor de rechtbank in Zwolle tegen twee mannen uit Steenwijk gevangenisstraffen van negen tot twaalf maanden geëist voor openlijke geweldpleging en poging zware mishandeling.

Het OM acht bewezen dat de mannen in de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 augustus bij een horecagelegenheid aan de Woldpromenade in Steenwijk agenten hebben belaagd.

De agenten komen die nacht  rond twee uur ter plaatse na een melding van een vechtpartij. Ze treffen een menigte van twintig tot dertig mensen aan. Na de komst van de politie wordt de sfeer grimmiger en worden de agenten belaagd. Getuigen verklaren later dat er met glaswerk en een fiets is gegooid en dat agenten werden geslagen. Eén agent liep een gebroken neus op en werd in een wurggreep gehouden.

'Met de rug tegen de muur'

Een 40-jarige man uit Steenwijk hoorde een gevangenisstraf van 9 maanden onvoorwaardelijk tegen zich eisen. Tegen een 23-jarige man uit Steenwijk werd een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, geëist. Volgens de officier van justitie verkeerden de agenten in een zeer penibele situatie. Hun verbindingsapparatuur werd onklaar gemaakt, waardoor ze geen contact meer konden krijgen met de meldkamer. De agenten stonden ook volgens getuigen ‘met de rug tegen de muur'. Uit de slachtofferverklaringen van de agenten bleek dat ze tot op de dag van vandaag emotionele schade ondervinden van het incident.

De officier van justitie refereerde in haar requisitoir aan de campagne ‘'Handen af van onze hulpverleners''. 'Dit soort geweld heeft tot gevolg dat deze politieagenten, en hun collega's, worden belemmerd in hun taakuitoefening en zich in toenemende mate onveilig voelen in hun werk. Ook het gevoel van veiligheid bij andere burgers wordt aangetast door dit soort incidenten.'

Het Openbaar Ministerie hanteert al jaren het beleid dat bij geweld tegen personen met een publieke taak een dubbel zo hoge straf wordt geëist. In deze zaak is een dergelijke verzwaring van de eis volledig op zijn plaats, aldus de officier van justitie.

De strafzaak tegen een derde verdachte, een 48-jarige man uit Ommen, werd aangehouden.

De rechtbank in Zwolle doet op 13 januari uitspraak.