Steenwijkerland in beeld bij Meppel

Meppel - De gemeente Meppel heeft haar positie voor samenwerking in de regio duidelijk neergelegd in een zogenaamd regiedocument. Daarbij is het uitgangspunt dat Meppel tot de primaire sociaal-economische regio van de gemeenten Staphorst, Steenwijkerland en Westerveld behoort.

In groter verband behoort Meppel tot de regio Zwolle met de stad Zwolle als hoofdkern en economische motor. Meppel sluit aan bij de positie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) als het gaat om het hanteren van de arbeidsmarktregio's als basis voor regionale samenwerking. De arbeidsmarktregio voor Meppel is net als Steenwijkerland de regio Zwolle. Meppel is een ambtelijke samenwerking aangegaan met Westerveld. B en W en de raad van Steenwijkerland hadden het liefst met Meppel en Westerveld ambtelijke samenwerking gezocht. Toen deze beide laatste gemeenten liever met elkaar samen wilden, vond Steenwijkerland partners in Staphorst en Zwartewaterland.

Optrekken

Samenwerken met andere gemeenten stuit niet op weerstand van de raadsfracties in Steenwijkerland. Wel met wie er wordt samen gewerkt, zo bleek dinsdagavond in de raadscommissie. In een vraaggesprek met deze krant zegt wethouder Peter van der Terp van Steenwijkerland niet uit te sluiten dat Meppel en Westerveld uiteindelijk weer met Steenwijkerland, Zwartewaterland en Staphorst zullen optrekken, zodat er een groter samenwerkingsverband van vijf gemeenten komt.