LIVE: BGL boekt spectaculaire winst

Steenwijkerland - BuitenGewoon Leefbaar is met zes zetels de grootste partij geworden in Steenwijkerland. De partij stoot hiermee de PvdA als grootste partij van de troon. Die verloor een zetel en heeft er nu vijf.

UPDATE 1.47 uur:
Zetels: BGL van 3 naar 6, PvdA van 6 naar 5, CDA van 5 naar 4, VVD van 4 naar 3, CPB van 3 naar 4, D66 van 1 naar 3, ChristenUnie gelijk gebleven met 2.

UPDATE 1.33 uur
Bekijk de reacties van alle lijsttrekkers via deze link.

UPDATE 0.46 uur
Reactie PvdA-lijstrekker Luc Greven: ‘We hadden met alles rekening gehouden. Als je in het land ziet dat in sommige gemeenten de PvdA eenderde van de stemmen heeft verloren, dan is het verlies in Steenwijkerland wel beperkt.’

UPDATE 0.44 uur
De voorlopige zetelverdeling: 1. BGL (6 zetels), 2. PvdA (5 zetels), 3. CDA (4 zetels), 4.CPB (4 zetels), 5. VVD (3 zetels), 6. D66 (3 zetels), 7. ChristenUnie (2 zetels).

UPDATE 0.12 uur
Het opkomstpercentage was dit jaar 57,66 procent. Dat is 1,04 procent lager dan in 2010.

UPDATE 0.05 uur
De uitslagen van de laatste twee stembureaus, Tuk en Kallenkote, zijn binnen. De voorlopige uitslag: 1. BuitenGewoon Leefbaar (6 zetels), 2. PvdA (5 zetels), 3. CDA (4 zetels). Ook de D66 boekt een grote winst: van 1 naar 3 zetels. 

UPDATE 23.25 uur
VVD-lijsttrekker Wim Stapel had zetelverlies van tevoren al ingecalculeerd. ‘Wij voelen dat we toch wegens landelijke beleid worden afgerekend, afgestraft. Maar ik blijf van mening dat we een lokaal evenwichtige partij zijn. We beloven niet meer dan dat we waar kunnen maken. Een zetel verlies is toch behoorlijk, maar was gezien de landelijke voorspellingen toch  ingecalculeerd. Alle inspanningen van onze kant ten spijt, het is niet anders.’

UPDATE 23.30 uur
Een reactie van CDA-lijsttrekker Wim Brus. 'Ik ben niet tevreden, maar als je ons verlies vergelijkt met de landelijke cijfers, dan moet ik toch zeggen dat de schade meevalt. We hebben ons gefocused op de inhoud van het verkiezingsprogramma, alles uit de kast gehaald, keihard gewerkt, maar de kiezer bepaalt. BGL heeft het gewoon goed gedaan en dat past ook in het landelijke beeld, dat lokale partijen het goed hebben gedaan.’

UPDATE 23.15 uur
Meer dan de helft van de stemmen is inmiddels geteld. Volgens de voorlopige peilingen is BuitenGewoon Leefbaar de grootste partij van Steenwijkerland met 18,6 procent van de stemmen. De PvdA is momenteel de tweede partij.

UPDATE 22.30 uur
Er komen meer uitslagen binnen. Een voorzichtige conclusie: BuitenGewoon Leefbaar en de Christelijke Partij Burgerbelangen boeken forse winsten. Ook D66 lijkt bezig te zijn aan een opmars. De drie grote partijen VVD, PvdA en CDA moeten zetels inleveren.

UPDATE 22.15 uur
Veel mensen hebben vandaag een stemfie gemaakt in het stemhokje. Zo ook mensen in Steenwijkerland.

UPDATE 21.45 uur
Ruim 132 vrijwilligers hebben vandaag op de stemlokalen gezeten. Daarnaast werden ook nog 36 mensen ingevlogen om te helpen met het tellen van de stemmen. De eerste uitslagen druppelen langzaam binnen.

UPDATE 21.30 uur
De lokale partijen, D66 en de SP zijn de grote winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen. Dat blijkt uit de voorlopige prognose van onderzoeksbureau Ipsos.

UPDATE 21.15 uur
Volgens voorlopige opkomstprognoses heeft 53 procent van alle Nederlanders gestemd voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het opkomstpercentage in Steenwijkerland lag rond 16.00 uur op 31,35 procent. Dat komt neer op 10.759 stemmen. Vier jaar geleden was het opkomstpercentage in de gemeente Steenwijkerland 59 procent.

UPDATE 21.00 uur
De 33 stemlokalen verdeeld over 20 kernen in Steenwijkerland zijn gesloten. De kliko's met stembiljetten zijn omgekeerd en het tellen is begonnen. De openbare verkiezingsavond in het gemeentehuis aan de Vendelweg is om 21.00 uur begonnen. De presentatie is in handen van burgemeester Marja van der Tas. De avond is om ongeveer 23.30 uur afgelopen als de laatste stemmen zijn geteld.