Analyse: Schrijft Bert Dedden historie?

Steenwijk - Schrijft Bert Dedden historie? Die vraag stelt journalist Kobie Storm in zijn analyse van de gemeenteraadsverkiezingen in Steenwijkerland. Lees de analyse hieronder.

De kiezer heeft gesproken. Steenwijkerland wijkt niet af van het landelijk beeld: winst voor de lokale partijen en D66. BuitenGewoonLeefbaar werd de grote winnaar, want met zes zetels is deze partij nu de grootste van de gemeente. ‘Een zege dankzij een grote steunfractie’, verklaarde fractieleider Bert Dedden.

D66 wist zich te verdrievoudigen en heeft nu drie zetels. De CPB pakte als lokale partij ook haar winst en zit straks met één zetel meer in de gemeenteraad.  De CU kreeg meer stemmen, maar kon deze winst niet omzetten in een zetel erbij. De verliezers zijn de drie huidige grote partijen en coalitiegenoten PvdA, VVD en CDA.  Alle drie moeten één zetel inleveren. De PvdA moet net als de VVD boeten voor het landelijk beleid.  Het is deze partijen niet gelukt de drie zetels van de niet aan de verkiezingen deelnemende partijen PAS en de SP binnen te halen.

PAS bestond uit GroenLinks en Gemeentebelangen. Een deel van PAS zal naar D66 zijn gegaan gezien de groene kleur van de partij van Dieke Frantzen. Het andere deel naar BGL. De SP-kiezers zullen ook deels op BGL hebben gestemd.  PAS en SP zullen zich woensdag misschien achter het oor hebben zitten te krabben , want ook zij hadden als ze niet gestopt waren, wellicht zetelwinst kunnen behalen. Met name de SP had hierbij goede kaarten gehad, want landelijk partijleider Emiel Roemer heeft flink gescoord.

En nu is het aan Bert Dedden, fractieleider van de grootste partij BGL, om te kijken wie hij naast zich in een nieuw college kan krijgen. In het televisiedebat bij de lokale omroep zaterdag liet hij weten allereerst naar de winnaars te kijken.  Voor de vorm gaf hij woensdagavond na de uitslag aan geen enkele partij uit te willen sluiten, maar Dedden heeft nog wel een appeltje te schillen met de PvdA en CDA die hem vier jaar geleden lieten vallen, ondanks dat hij toen ook al flinke winst had geboekt.

Dus als hij woord houdt en eerst naar de winnaars kijkt, krijgen we een college van vier partijen: BGL, CPB, D66 en de CU. Dat betekent dat er voor het eerst in de politieke historie van Steenwijk een coalitie gevormd kan worden zonder een grote landelijke partij. En gezien hun verkiezingsprogramma’s zijn er heel veel overeenkomsten. Grote vraag is dus: ‘Schrijft Bert Dedden historie?’

Kobie Storm