Nieuwe koloniewoningen overtreffen verwachtingen

Frederiksoord - De eerste Koloniewoningen van de Toekomst in Frederiksoord en Wilhelminaoord blijken na een periode van intensieve monitoring veel energiezuiniger dan verwacht.

Een mooie opsteker voor het bouwteam, dat met dit project landelijk voorop loopt in energieneutraal en energiezuinig bouwen.

Energiebesparing een succes

De woningen maken gebruik van aardwarmte en zonne-energie en blijken zo’n 10% meer energie op te wekken dan was berekend. Een opvallend gegeven, aangezien niet alle zonnepanelen volledig optimaal ten opzichte van de zon geplaatst konden worden. De eigen energieopwekking is één aspect van dit succesverhaal, het zeer lage energieverbruik het andere.

Dankzij de toepassing van Superquilt isolatie van de buitenmuren en drielaags glas, led-verlichting met bewegingsmelding, optimale kierdichting en een luchtverversingssysteem met warmteterugwinning wordt een bijzonder laag gebouwgebonden verbruik gerealiseerd. Verder is er gekozen voor toepassing van aardwarmte/koelte middels een warmtepomp. Warmte en koelte worden afgegeven via vloer'verwarming'.

Energiegebruik varieert per gezin

Het gebruikersgebonden energieverbruik ligt in handen van de bewoners en varieert per gezinssamenstelling. In de praktijk blijkt dat de bewoners zeer bewuste keuzes hebben gemaakt door bijvoorbeeld de aanschaf van energiezuinige keukenapparatuur, een hotfillinstallatie voor de voorverwarming van het wasmachinewater en waterbesparende douchekoppen.

Energieopwekking

Het totale verbruik van de woning in combinatie met de energieopwekking, leidt bij een aantal woningen zelfs tot levering aan het net. Hiervoor wordt een marktconforme vergoeding ontvangen die kan oplopen tot honderden euro’s per jaar. Een mooie bijkomstigheid voor de toch al zeer enthousiaste bewoners van de eerste Koloniewoningen aan de Molenlaan in Frederiksoord.

Op dit moment is de bouw van de tweede fase aan de Vaartweg in volle gang. Er mag intussen met recht gesproken worden van ‘Koloniewoning van de Toekomst’: dit project loopt nu al ver vooruit op de vanaf 2020 geldende norm voor energieneutraal bouwen.

De komende jaren worden er in totaal 62 energiezuinige Koloniewoningen van de Toekomst gebouwd. Voor meer informatie: www.koloniewoning.nl.