Smit en Fortunati blijven De Rechter exploiteren

Steenwijk - Henk Smit en Sander Fortunati blijven de exploitanten van De Rechter van Steenwijk. De kans wordt steeds groter dat het Grand Café eerder, in september en niet zoals eerder gepland in december, in gebruik wordt genomen.

Er gingen geruchten dat meerdere partijen een bod op de exploitatie bij de eigenaar Yeoman Monumenten BV hebben gedaan. ‘Het huurcontract is nog altijd in stand gebleven. Wel is er een opschorting van de huur voor de periode van na de brand vorig jaar pand tot de oplevering’, zegt Henk Smit.

Fabelen

De geruchten wijzen hij en Sander Fortunati naar het rijk der fabelen. ‘Iedereen kan een bod doen. Dat kun je ook op een huis doen dat niet te koop is, of een auto. Nee, de intentie van alle partijen was meteen een dag na de brand: zo snel mogelijk naar de situatie van de dag vóór de brand’, vult Sander Fortunati aan.

Kant en klaar

Henk en Sander hebben de afgelopen weken constructieve gesprekken gehad met de eigenaar van het pand en met de tussenpartij Grolsch bierbrouwerij. ‘Het pand zou casco worden opgeleverd, waarna wij het nog zouden moeten inrichten. Dan praat je over de bar, de keuken, de toiletgroepen, de vloeren, de wanden, enzovoorts. Daarbij moet je rekening houden met het pand als monument. Welnu, de eigenaar heeft de intentie uitgesproken om het kant en klaar op te leveren. Het is beter dat één partij dat doet, anders zit je weer met communicatie over en weer en dat levert hoe dan ook vertraging op.’

Eerder klaar

Het plan wordt verder uitgewerkt. Door deze ontwikkeling is de kans groot het pand eerder verhuurklaar is. ‘Niet in december, maar in september. Als dat lukt, zijn we superblij’, aldus het duo. De Rechter van Steenwijk werd op 26 februari 2013 getroffen door de brand. De herbouw vergt meer tijd omdat het pand in monumentale staat moet worden teruggebracht.