Onduidelijk of verdachte misdrijf Steenwijk enkelband droeg

Steenwijk - Het is nog niet duidelijk of de verdachte op het moment van het misdrijf, waarbij de 33-jarige Jeanilet Aniceta om het leven kwam wel of geen enkelband om had.

‘Wegens privacy mogen we deze informatie niet verstrekken’, zegt een politiewoordvoerder. Een enkelband is volgens hem geen zaak van de politie, maar van het gevangeniswezen, de reclassering en het Openbaar Ministerie.

De vraag in de afgelopen dagen rees: als de verdachte een enkelband om had, had die anders ingesteld moeten worden zodra het huisverbod werd opgelegd. De politie had gewaarschuwd kunnen worden als de verdachte te dicht bij de verboden locatie kwam. Geen van de betrokken instanties kan daar een antwoord opgeven.

Op maat

Een enkelband kan op ‘maat’ worden ingesteld. Er zijn twee soorten: een op radiogolven en een via GPS.  In de band via radiogolven zit een zender en in de thuisunit zit een ontvanger. De unit staat in verbinding met een alarmcentrale die 7 dagen per week, 24 uren per dag bemand is. In de thuisunit is het schema geprogrammeerd wanneer de onder toezicht gestelde aanwezig of afwezig dient te zijn.

Satelliet

Bij de GPS enkelband gaat het om een satellietverbinding en de onder toezicht gestelde draagt in dat geval niet alleen een enkelband, maar buitenshuis tevens een GPS-unit. Deze unit maakt contact met een satelliet. Tot op ongeveer vijf meter nauwkeurig kan bepaald worden waar de onder toezicht gestelde zich bevindt. Ook kan altijd achteraf nog bekeken worden waar de onder toezicht gestelde zich zoal begeven heeft. Om deze reden wordt de GPS-enkelband altijd geadviseerd een locatie verbod.

Als de persoon een verboden gebied nadert, vindt onmiddellijke signalering en alarmering plaats. De reclassering komt direct in actie en zal zo nodig de politie inschakelen.

Bekijk ook het dossier 'Familiedrama in Steenwijk'.