Nautisch en culinair komen samen op Sail Giethoorn

Giethoorn - Houten Tjottertjes, Lemsteraken, Botters en andere klassieke varende monumenten: ze spelen een prominente rol tijdens Sail Giethoorn.

Van 12 tot en met 15 juni verzamelt de grootste verzameling Hollands Glorie zeilschepen zich in en om Giethoorn voor dit meerdaagse evenement. De havens voor het evenement zijn alleen toegankelijk voor deelnemers, maar daarnaast is iedere bootbezitter vrij om naar het dorp en de meren te komen. ‘Het water is groot genoeg, er zijn veel plekken om te varen en aan te meren.’

Drie sterrenkoks

‘Sail Giethoorn is én én’, stelt Feike Tibben, voorzitter van het evenement. ‘Nautisch en culinair komen samen. We hebben natuurlijk een prachtige vloot van ruim 200 boten. Bovendien wordt tijdens diverse gelegenheden gekookt door de drie topkoks, die hun roots in Giethoorn hebben: Jonnie Boer van Librije, Martin Kruithof van de Lindenhof en Jarno Eggen van de Groene Lantaarn. Samen zullen zij het beste dat ze te bieden hebben serveren. Astrid Joosten en Therese Boer zullen hun wijnen presenteren.

Bodelaeketerrein vol met boten

Het evenemententerrein op het Bodelaeketerrein is een waterrijk terrein, dat helemaal vol komt met boten (ruim 200 stuks!) en steigers. Op het grasland komen de sterrentent en de fanfaretent te staan en het water is het domein van de deelnemende boten. Dankzij de vele steigers kan iedereen overal komen en desgewenst een kijkje nemen op de boten.

Drie grote tenten

Op het terrein zijn drie grote tenten aanwezig: In de zogenaamde ‘sterrentent’ vinden alleen gereserveerde activiteiten plaats, zoals de haringparty van de Businessclub Steenwijkerland, het captains dinner en de Wicherson Klassieke brunch. In de Fanfaretent, genoemd naar de gelijknamige film, kun je doorlopend naar binnen en worden culinaire gerechten voor een aantrekkelijke prijs geserveerd. De Sail Inn tenslotte biedt eerlijke gerechten voor een toegankelijke prijs. Hier zullen ook de boten van ‘natuurlijk dineren’ worden ontvangen.

Wie alle activiteiten tijdens Sail Giethoorn wil meemaken, moet in het bezit zijn van een polsbandje. Deze bandjes zijn via de voorverkoopadressen die op de site van Sailgiethoorn staan te koop.