Programma Sail Giethoorn: Dag van de streek

Giethoorn - Giethoorn, Belt-Schutsloot, Blokzijl, Dwarsgracht, Kalenberg/Ossenzijl, Steenwijk, Vollenhove, Wanneperveen en Zwartsluis zijn op 12 juni, de eerste dag van Sail Giethoorn, decor voor de ontvangst van meer dan 200 schepen.

In de Fanfare Tent op het evenemententerrein kan men vanaf 16.00 uur terecht voor haring happen. De nieuwe haringen kunnen uitgebreid geproefd worden bij de haringkar.

Sloepentocht

Donderdag 12 juni wordt Sail Giethoorn geopend met de Interboat sloepentocht door de Wieden. Er is een vaarroute uitgezet van ongeveer 4 uur en voor een hapje en drankje, helemaal in de stijl van het sloepvaren wordt gezorgd. Iedereen met een sloep kan meedoen, wel vooraf opgeven via website www.sailgiethoorn.nl. Er zijn inmiddels al bijna 250 deelnemers.

Op donderdag 12 juni arriveren tussen 15:00 – 17:00 uur Punters, Aken en Zeilwherries in Giethoorn. Zo’n 30 schouwen, schokkers en Lemsteraken komen die dag bij elkaar in de haven van Blokzijl.

Zo’n 30 botters, Lemsteraken, zeeschouwen en Vollenhoofse bollen verzamelen zich in de haven van Vollenhove. Verschillende restaurants zijn samen met de Cultureel Historisch Centrum in Vollenhove twee dagen lang gastheer voor schepen die de stad aan doen.

Bezoek aan Royal Shipyard Huisman

Op woensdag 11 juni zijn de schepen van de Vereniging Eigenaren Houten Huisman boten door Royal Shipyard Huisman en de stad Vollenhove uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de werf waar de oude Huisman-boten hun oorsprong vinden. De boten van de VEHH worden donderdag in Belt-Schutsloot verwacht voor een programma in het dorp. Er wordt gezamenlijk naar Eetcafé de Waterlelie gevaren waar de schippers verwelkomd worden door het Kraggenkoor.

Oude Glorie in Steenwijk

Vestingstad Steenwijk is op donderdag gastheer van de zogenaamde ‘Oude Glorie’; gemotoriseerde boten gebouwd in de periode 1910 – 1935.  Steenwijk, dat geen historische zeilschepen kan ontvangen vanwege de vaste brug, heeft zo toch een unieke vloot in haar haven.

De schippers van dit dertigtal Bakdekschepen zullen door ambassadeur Sjoerd IJzerman aan het eind van de middag worden ontvangen met een hapje en een drankje. Daarna worden de schippers en bemanning rondgeleid door de stad. Vestingstad Steenwijk verzorgt het programma in de binnenstad. Een tweetal koren, waaronder het 50-koppen tellende Peter Stuyvesant koor, zorgt voor een gezellige sfeer in de binnenstad.

Donderdagavond is het ook koopavond in Steenwijk. De schippers varen op vrijdagmiddag 13 juni in een konvooi naar Giethoorn.

Kleine boten in Dwarsgracht

Circa 20 tjotters, boeiers en Friese jachten, kleine boten die passen bij de kleinste watergangen van het gebied, verzamelen zich in Dwarsgracht op donderdag 12 juni. Vrijdag 13 juni zullen zij zich via de Beulaker aansluiten bij de Parade of Sail om naar het evenementterrein van Sail Giethoorn 2014 te varen.

Ongeveer 15 boeiers, tjotters en Friese jachten zullen op de donderdag van Sail Giethoorn 2014 overnachten in Dwarsgracht in de aanloop naar de Parade of Sail van vrijdag. Hillie Vos zal als gastvrouw optreden en heeft een mooi programma samengesteld, waaronder een bezoek aan Eendenkooi Otterskooi.

Zestien tajlken, aken en opduwers verzamelen in Kalenberg en Ossenzijl en 15 zalmschouwen, Staverse jollen en grundels komen bijeen in Wanneperveen. Zo’n dertig klassieke schouwen, bollen en aken verzamelen zich op donderdag 12 juni in Zwartsluis. Al deze boten varen op vrijdag 13 juni in konvooi naar Giethoorn om zich bij de Parade of Sail aan te sluiten.