ProRail bewaakt brug in Witte Paarden

Witte Paarden - Prorail gaat het verkeer dat gebruikmaakt van de brug over de spoorverbinding tussen Steenwijk en Wolvega controleren op het maximaal toegestane gewicht.

De brug werd in 1865 gebouwd en is berekend op een gewicht van een groep van 500 marcherende soldaten. Omgerekend is dat 500 kilo per meter, wat neerkomt op een maximale belasting van 4 ton.

Tegenwoordig rijden er ook vrachtwagentjes en landbouwvoertuigen over de brug die aanzienlijk zwaarder zijn. ProRail heeft, als eigenaar van de brug de politie gevraagd om handhavend op te treden. Omdat dit volgens ProRail onvoldoende gebeurt, neemt men de handhaving nu zelf ter hand. Bij een overtreding worden forse boetes uitgeschreven.

'De brug is enige tijd geleden nog gecontroleerd en in orde bevonden. Maar de brug is niet geschikt voor zwaar verkeer. De brug slijt daardoor en in het ergste geval kan zich een ongeluk voordoen. Met alle gevolgen van dien, want over het spoor rijden personentreinen.', aldus een woordvoerder van ProRail.

Hoewel de brug het eigendom is van ProRail, is de gemeente Steenwijkerland de wegbeheerder van de Baarsweg en de Witte Paarden. ProRail verzorgt het onderhoud van de brug maar zal de brug niet vervangen; die verantwoordelijkheid ligt bij de wegbeheerder.