Noordoostpolder schiet zorggroep niet te hulp

Emmeloord - Hoewel er flink wat medewerkers van Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) maandagmiddag waren afgereisd naar het gemeentehuis in Emmeloord, schoot de gemeente Noordoostpolder hen niet te hulp.

De nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) heeft als consequentie dat 363 zorggroepmedewerkers hun baan verliezen per 1 januari.

'We moeten gewoon dealen met deze bezuinigingen en de zorg in natura reorganiseren', liet wethouder Hennie Bogaards-Simonse de gemeenteraad weten. De Partij voor de Vrije Poldermensen (PvvP) en de Socialistische Partij (SP) waren het daar niet mee eens. Zij dienden een motie in als laatste redmiddel voor de ontslagen mensen.

Betere afvloeiingsregeling

'De nieuwe WMO moet nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer, kunnen we dat niet eerst afwachten', vroeg Teun Nijdam van de PvvP zich af. Hij stelde samen met de SP voor om als gemeente met de zorggroep meer tijd te nemen voor een betere afvloeiingsregeling. De kosten van 2 ton kunnen wat hen betreft uit de reserves voor de grondexploitatie worden gehaald.

Geen steun

Maar die motie haalde het niet. Geen enkele andere fractie stemde voor. Boogaards was er ook op tegen. 'De zorggroep wist dit al sinds vorig jaar, daar hebben we altijd duidelijk en helder over gecommuniceerd. En we hebben afgesproken dat de huidige afspraken blijven bestaan zodra de nieuwe WMO niet doorgaat. Al verwacht ik dat die gewoon door de Eerste Kamer komt.'

Berthoo Lammers van ONS Noordoostpolder begreep de emoties wel van de medewerkers die hun baan kwijtraken. Maar wat hem betreft moeten ze daarvoor bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land zijn en niet bij de gemeente.

Lees ook: Reportage: Medewerkers Zorggroep protesteren bij gemeenteraad